Ali Kırca kimdir, kaç yaşında? Ali Kırca neden gündemde?

Televizyon dünyasının tanınan isimlerinden birisi olan Ali Kırca hakkındaki araştırmalar son zamanlarda yeniden artmaya başladı. Meslek hayatına veda ettikten sonra ortalarda uzun bir süre görünmeye Ali Kırca’nın hayatı internet üzerinden araştırılıyor. Peki Ali Kırca kimdir, kaç yaşında? Ali Kırca neden gündemde? Soruların yanıtları haberimizde...

07.06.2022-09:39 - (Son Güncelleme: 07.06.2022-09:39) Ali Kırca kimdir, kaç yaşında? Ali Kırca neden gündemde?

Türkiye’deki en sevilen haber spikerlerinden birisi olan Ali Kırca, uzun bir zamandır kameralardan uzak bir hayat yaşıyor. Yıllar boyunca ATV Ana Haber bülteni sunucusu olan Ali Kırca, hakkındaki cinsel ilişki iddiaları sebebiyle kariyerine son vermek durumunda kalmıştı. Geçtiğimiz aylarda ise bir hastane kontrolü sırasında görüntülenen Ali Kırca’nın hayatı ve kariyeri hakkındaki araştırmalar son günlerde yeniden yoğunlaştı.

Ali Kırca kimdir, kaç yaşında?

Ali Kırca, 1948 yılının Aralık ayında Akşehir'de doğdu. 1963 yılında İstanbul'a gelen Ali Kırca, Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1969 yılında deniz teğmeni iken bir bildiri nedeni ile ordu ile ilişkisi kesildi. 17 yaşında medyaya ilgi duyan Kırca, İstanbul Üniversitesi'nde bir süre eğitim gördükten sonra, 1974 yılında TRT'de muhabir olarak mesleğe başladı. TRT'de çeşitli görevlerden sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı'na yükseldi. 'Yurttan-Dünyadan' ve '32. Gün' programlarını hazırlayarak, 'Açık Oturum' programını yöneten Kırca, önde gelen liderlerle yaptığı röportajlar sayesinde başarılarını ikiye katladı. Bir dönem TRT Washington temsilcisi olarak da görev yapan Kırca, daha sonra İnter Star'a geçti. 42 yaşına geldiğinde 'Kırkıncı Paralel' programını Washington ve New York'ta hazırlayıp sunan Kırca, Türkiye'ye döndü.

Ali Kırca

1993 yılında ATV Haber Dairesi Başkanı oldu. 1 Şubat 1994'de Türkiye'nin ilk anchorman'ı olarak ATV Ana Haber Bülteni'ni sunmaya başladı. Kırca'nın yayıncılık hayatında hafızalara kazandığı program ise 6 Şubat 1994'te yayına giren 'Siyaset Meydanı' olmuştur. 2001 yılında ATV ile anlaşamayan Kırca, Star televizyonuna geçti. Star televizyonunda yaşadığı bazı polemikler sebebi ile NTV ile anlaştı. NTV ile yollarını ayırıp, tekrar ATV'de anchorman olarak görevine geri dönen Ali Kırca, Sabah Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. ATV televizyonunun satılması üzerine, kanal ile yolların ayıran Kırca, SHOW TV'ye transfer oldu.

Barış Manço’ya olan hayranlığıyla bilinen ünlü anchorman, Sony Müzik'in çıkarttığı "Yüreğimdeki Barış Şarkıları" adlı albümde "Güle Güle Oğlum" isimli parçayı seslendirmiştir.

NTV'den de ayrılan Kırca, tekrar ATV'de sunucu olarak göreve başlamış ve aynı zamanda Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığına getirilmiştir.

"Altanlar Meydanda", "Futbol Hayattır", "Hazan Mevsiminde Aşk", "Sedir Ağacının Kokusu", "Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz", "Susurluk Çarkı", "Barış Manço’ya Özlem", "700. Yılında Osmanlı" adlarıyla 8 adet kitabı yayınlanmıştır.

Ali Kırca

2 yıl boyunca Anadolu Üniversitesi'nde TV Haberciliği dersi vermiştir. Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Kırca, yaptığı programlarla "Golden Rose" ödülü başta olmak üzere birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

ATV'nin Çalık Grubu'na devredilmesinden sonra kanalla yollarını ayırarak ekibiyle birlikte Show TV'ye geçmiştir. Ciner Grubu'nun satılmasının ardından Galatasaray TV'de medya iletişim direktörlüğü görevine getirilen Kırca'nın Candaş ve Ozan adlarında iki oğlu bulunmaktadır.

Bir süre SHOW TV ve SKYTürk 360 TV'de Siyaset Meydanı programını sunan Ali Kırca daha sonra ekran macerasını sonlandırma kararı aldı.

Ali Kırca rol aldığı diziler

Süper Baba (1994)

Sıcak Saatler (1997)

Oyunbozan (2000)

Kurşun Yarası (2003)

Dikkat Şahan Çıkabilir (2005)

Ali Kırca eserleri

700. Yılında Osmanlı

Altanlar Meydanda

Aşk

Azınlıklar Kaybolan Renkler

Barış Manço'ya Özlem

Susurluk Çarkı

Türkçe İbadet

Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz

Futbol Hayattır

Hazan Mevsiminde Aşk

Sedir Ağacının Kokusu

Vakitsiz Şarkılar

Öteki Bahçe

Dedemin Kırmızı Kamyonu

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal