21 Aralık Nedir, 21 Aralıkta Neler Olacak?

Kış mevsiminin gün dönümleri arasında yer alan 21 Aralık tarihinin özelliği merak ediliyor. Peki, 21 Aralıkta neler olacak, 21 Aralık nedir, en uzun gece ne zaman?

21.12.2021-09:15 - (Son Güncelleme: 21.12.2021-09:15) 21 Aralık Nedir, 21 Aralıkta Neler Olacak?

21 Aralık, kış mevsiminde yaşanan gündönümlerinden biri. Yılın en uzun gecesi olarak geçen 21 Aralık tarihinin özelliği ne olacak? En uzun gecede neler yaşanır? İşte detaylar…

EN UZUN GECE NEDİR?

21 Aralık en uzun gece olayının yaşandığı gündür. En uzun gece yılın 355. Günü olarak hesaplanıyordu. Ancak artık bu ve önümüzdeki yıllarda yılın 356. Gününe (21 Aralık) denk geliyor. Kış gün dönümü yani 21 Aralıkta güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik olarak uzanır.

21 Aralık yarım küreler için bir dönüm noktasıdır. 21 Aralık tarihi itibariyle kuzey yarım kürede günler kısalmaya ve güney yarım kürede uzamaya başlar. 21 Aralık tarihinde kuzey yarım kürede ülkemiz dahil olmak üzere en uzun gece yaşanır. Güney yarım kürede ise işler tam tersine işler ve en uzun gündüz yaşanır.

21 ARALIKTA NELER OLUR?

21 Aralık tarihinde güneş ışınları, güney yarım kürede gelebileceği en dik şekilde, kuzey yarım kürede ise en eğik şekilde gelir. Kuzey yarım kürede kış mevsimi başlamış sayılırken güney yarım kürede yaz ayları başlar. Oğlak dönencesinin geçtiği kara parçalarının özellikle iç kısımları Dünya’nın en sıcak yerleri olarak belirmeye başlar.

21 Aralık, kuzey yarım kürede kış gündönümü anlamına gelirken güney yarım kürede yaz gündönümü anlamına gelmektedir. Sadece bu tarihe özgü olarak Kuzey Kutup Dairesi 24 saat geceyi yaşarken Güney Kutup Dairesi 24 saat gündüzü yaşamaktadır.

Kuzey yarım kürede yer alıyor olsakta gündüz süresi güneye gidildikçe artmaya başlar. Bu nedenler 21 Aralık tarihinde en uzun gündüz Hatay’da yaşanacak. Bununla birlikte ülkenin her yerinde aynı olmayacağından en uzun gece de Sinop’ta kaydedilecek.

GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Gün dönümü yılda iki kez tekrarlanan güneş ışıklarının açılarıyla ilgili bir durumdur. Yılda iki kez olmak üzere Güneş, yarım kürelere en büyük açılarla düşmeye başlar. Hangi yarım kürede olduğunuza bağlı olarak gündüzler veya geceler kısalmaya ya da uzamaya başlar.

Yaz ve kış olmak üzere iki kez gündönümü yaşanır. Kış gündönümü 21 Aralıkta gerçekleşirken yaz gündönümü 21 Haziran tarihinde gerçekleşir. Kış gön dönümünde güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşerken yaz gün dönümünde güneş ışınları Yengeç dönencesine dik açıyla düşmektedir. Hangi yarım kürede bulunduğunuza bağlı olarak yaz ya da kış mevsiminin başlangıcındasınızdır demektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal