İsrail ordusu Refah’tan geri çekilmeye başladı: Çok sayıda mahalle boşaltıldı

İsrail medyasına göre, İsrail ordusu Refah’ın doğu bölgelerindeki sınır mahallerinden bazılarını boşaltmaya başladı. Detaylar haberimizde…

06.05.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 06.05.2024-17:24) İsrail ordusu Refah’tan geri çekilmeye başladı: Çok sayıda mahalle boşaltıldı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı bazı mahallelerin boşaltılmasına başladığı duyuruldu.

İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail ordusu, Refah'ın doğusundaki İsrail sınırına yakın birçok mahalleyi boşaltmaya başladı. The Times of Israel gazetesinin bildirdiğine göre ise İsrail ordusu, Refah sınırının doğusundaki mahallelerde yaşayan Filistinlilere el-Mevasi ve Han Yunus'taki "insani bölgelere gitme" çağrısı yaptı.

Çok sayıda mahalle boşaltıldı

AA’da yer verilen habere göre; İsrail, 7 Ekim 2023'ten beri devam eden saldırılarıyla Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2,3 milyon kişiyi yerinden etti. Bu sürgünün büyük bir kısmı, eskiden "güvenli bölge" olarak kabul edilen Refah kentine sığındı. Gazze'nin en güneyinde, Mısır sınırına yakın bir konumda bulunan Refah şehri, İsrail saldırılarından önce 280 bin kişilik bir nüfusa sahipti. Ancak şu anda bu sayı neredeyse 1,5 milyona ulaşmış durumda. İsrail'in hava saldırılarından kaçan Filistinliler, sığınacak yer bulmakta zorlanıyor ve altyapının yetersiz olduğu Refah'ta geçici çadır kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusu Refah’tan geri çekilmeye başladı: Çok sayıda mahalle boşaltıldı

İsrail ordusunun Refah'a olası bir kara saldırısı düzenlemesi durumunda, Gazze Şeridi'nde insanların sığınacak yer bulma imkanı kalmayacağı endişesi yaygın. Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrail yetkilileri, Refah'ı işgal tehdidini sürdürüyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın Tel Aviv hükümetiyle esir takası anlaşmasına isteksiz olduğuna dair bazı işaretler olduğunu belirterek, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin "çok yakında işgal edileceğini" vurguladı.

Saldırılarda son durum

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere toplam 34 bin 683 Filistinli hayatını kaybetti. 78 bin 18 kişi ise yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce kişinin olduğu bildirilirken, sivillerin sığındığı hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı ciddi şekilde zarar gördü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal