Bakan Bayraktar’dan doğal gaz müjdesi: Silivri ve Tuz Gölü’ndeki tesislerin kapasitesi artırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'ye (BOTAŞ) ait Silivri ve Tuz Gölü'ndeki doğal gaz depolama tesislerinde kapasitelerin 4 yıl içinde 12 milyar metreküpe çıkarılacağını duyurdu.

05.05.2024-17:08 - (Son Güncelleme: 05.05.2024-17:08) Bakan Bayraktar’dan doğal gaz müjdesi: Silivri ve Tuz Gölü’ndeki tesislerin kapasitesi artırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Silivri ve Tuz Gölü'ndeki doğal gaz depolama tesislerinin Türkiye'nin enerji arz güvenliğine önemli katkılar sağladığı vurgulanıyor Açıklamada Bakan Bayraktar'ın değerlendirmelerine yer verilerek, "Silivri ve Tuz Gölü doğal gaz depolama tesisleri, çevreci yaklaşımlarıyla ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretimiyle Avrupa'da örnek birer tesis konumunda. Bu yıl yapılacak ek yatırımlarla, rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin kapasitelerini artırmayı hedefliyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Kapasiteler artırılacak

AA’da yer alan habere göre; Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait Silivri'deki 4,6 milyar metreküp ve Tuz Gölü'ndeki 1,2 milyar metreküp kapasiteli doğal gaz depolama tesislerinin 2028'e kadar toplamda 12 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaştırılması hedefleniyor.

Bakan Bayraktar’dan doğal gaz müjdesi: Silivri ve Tuz Gölü’ndeki tesislerin kapasitesi artırılacak

Tesisler, sadece enerji arz güvenliği sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çevreci özellikleriyle de dikkat çekiyor. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde 4,2 megavat gücünde bir rüzgar enerjisi sistemi bulunuyor ve tesisin tamamı kendi enerji ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca, yeni bir rüzgar enerjisi sisteminin inşaatı da devam ediyor ve tamamlandığında Silivri'deki toplam rüzgar enerjisi üretim kapasitesi 8,4 megavata ulaşacak.

Tuz Gölü'ndeki Doğal Gaz Depolama Tesisi, enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılıyor. 3 megavatlık güneş enerjisi santrali, tesisin elektrik ihtiyacını tamamen karşılıyor. Bu tesiste, 30 megavatlık yeni bir güneş enerjisi santrali için çalışmalar başladı. Bu ek yatırımın tamamlanmasıyla, güneş enerjisi kapasitesinin 33 megavat elektrik gücüne ulaşması hedefleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal