Yoğurt alerjisi belirtileri nelerdir? Yoğurt alerjisi nasıl geçer? Yoğurdun alerji etkisi oldukça şaşırttı

Oldukça sağlıklı bir besin olan yoğurdun alerji etkisine sahip olduğu bilgisi bir çok insanı oldukça şaşırttı. Peki Yoğurt alerjisi belirtileri nelerdir? Yoğurt alerjisi nasıl geçer? Soruların yanıtı haberimizde...

24.06.2022-19:00 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-19:00) Yoğurt alerjisi belirtileri nelerdir? Yoğurt alerjisi nasıl geçer? Yoğurdun alerji etkisi oldukça şaşırttı

Geleneksel lezzetlerimizden birisi olan yoğurt, milyonlarca kişinin sofralarındaki lezzetli yemeklere lezzet katmak adına yerlerini almaya devam ediyor. Tadıyla ve sağlıklı olmasıyla beğeni ile tüketilen yoğurdun dahi yan etkileri bulunuyor. Oldukça sağlıklı bir besin olan yoğurdun alerji etkisine sahip olduğu bilgisi bir çok insanı oldukça şaşırttı. Peki Yoğurt alerjisi belirtileri nelerdir? Yoğurt alerjisi nasıl geçer?

Yoğurt alerjisi belirtileri nelerdir?

Sütten yapılan yoğurt özellikle bebekler ve çocuklarda süt alerjisi adı verilen bir reaksiyonun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu durum hakkında yapılan araştırmalar ise yoğurdun alerjiye yol açmasının nedeni olarak vücuttaki bağışıklık sisteminin protein maddesini tehlikeliymiş gibi algılaması ve protein ile savaşması sonucunda ortaya çıktığını savunuyor. Aynı zamanda yoğurdun insan vücudundaki histamin adı verilen bir maddenin salgılanmasına sebep olması sebebiyle alerjik reaksiyon oraya çıkıyor.

Yoğurt alerjisi

Yoğurt alerjisinin bilinen belirtileri şunlardır:

Ağız çevresinde, dudak ve dilde kaşıntı veya şişlik

Cilt reaksiyonları (egzama, ürtiker, şişme veya yüz kızarıklık)

Gastrointestinal semptomlar (karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal)

Solunum semptomları (burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırma, hırıltılı solunum, nefes almada zorluk)

Kardiyovasküler belirtiler (kan basıncında düşüş, sersemlik, bayılma)

Yoğurt alerjisi olan kişilerin yukarıdaki belirtileri gösterdiği görülüyor. Fakat gıda intoleransı denilen farklı bir süreç nedeniyle de ortaya çıktığı da bazı araştırmalar tarafından ortaya konuluyor. Örnek olarak süt içerisinde bulunan laktoz şekeri, bağırsaklar tarafından sindirilemediği için laktaz emzimi eksikliği ortaya çıkıyor.

Yoğurt alerjisi nasıl geçer?

Yoğurt alerjisinin geçmesi için ilk olarak yoğurt içerikli besinlerde uzak durmalısınız. Bir diğer seçenek olarak doktorunuza başvuru yaparak antihistamin içerikli ilaçlar epinefrin enjeksiyon talep edebilirsiniz. Son olarak kan testleri uygulayarak alerji olduğunu maddeleri belirleyebilir ve buna yönelik beslenme programı uygulayabilirsiniz. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal