Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Gazze ikilemi
Hasan Birgül
Gazze ikilemi
14.10.2023 Cumartesi 16:44

Genellikle yazılarıma kısa bir hikayeyle başlayıp, gündemdeki konuyla entegre edip yayınlıyorum. Lakin öyle bir insani durumla karşı karşıyayız ki kelimler anlamlarını yitiriyor. Analizler çözümsüz, diplomasi etkisiz kalıyor. Dünya üzerindeki İsrail lobisinin etkisine dair üretilen komplo teorileriyle birçok yazar akademisyen dalga geçmiştir. Sadece bir haftada bile ne denli güçlü bir lobiye sahip olduklarını gösterdiler. Amerikan başkanı dahil tüm Avrupa’yı peşlerine dizip, soykırım yapıyorlar. Bu durum karşısında yazacak kelime bulamıyorum. İsrail’in bir an önce mazlumlara olan zalimliğinin son bulması için dua ediyorum.7 Ekim Cumartesi sabahı, Filistinli grup Hamas, İsrail’e eşi benzeri görülmemiş sürpriz bir saldırı gerçekleştirdi. Fakat istihbarat sistemiyle övünen dizilere, filmlere konu olan MOSSAD hiçbir şeyden habersiz bir şekilde bu saldırıya yakalandı. Binlerce roket atıldı. Ve İsrail’in Aşkelon şehrine sızılıp sayısı net olmayan birçok rehine alındı. Tabi ki Hamas’ın bu yaptığını savunacak değiliz. Fakat İsrail’in insan hakları konusundaki tutumunun ne kadar gaddar olduğunu biliyoruz. Bu saldırı İsrail istihbaratının bir sistem hatası olarak kabul etmeyi, reddediyorum. Böyle bir saldırıyı kimse hayal bile etmiyordu. 


Çünkü; İsrail’in katı bir şekilde cevap vereceğini biliyorlardı. Hamas’ın bu saldırıyı mühimmatı destek almadan gerçekleştirmesi imkânsız fakat oldu bu saldırıyı tahmin etmeyen kibirli İsrail İstihbaratı kendine üzülsün işlevselliğini kaybetmiş olacak ki Birim 8200 bile haber veremedi.IDF yetersiz kaldı. Orduya yeni katılan İsrailli askerlerin korkuları gözlerinden okunuyordu. Bu konular hakkında kendimizce sadece spekülasyon yapabiliyoruz. İsrail 2008 yılında Gazze’den çekilmişti. İsrail’de yaşayan birçok vatandaş istemiyor bunu aşırı sağcıları hariç tabii ki Netenyahu ise tamamen kendine yapılan eleştirileri unutmuş, kendisini zafere ulaşan bir komutan gibi öne çıkarmak istiyor. 

Bugün yaşanılan İsrail-Filistin savaşı Uluslararası hukuki boyutunu iki farklı platformda değerlendirmek daha mantıklı olacak. İlki, barınmanın temel insan hakkı olması nedeniyle konuya temas eden 1948 tarihli BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesidir. İkinci konu ev yıkımlarının uygulandığı toprak parçalarının İsrail’in işgali altında olması nedeniyle, bu gibi bölgelerde geçerli olan 1949 tarihli Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesi.İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 17. maddesine göre, herkesin mülkiyet hakkı vardır ve bu hak istisnaidir unutmamalıyız.


İnsan haklarını düzenleyen ve diğer tali metinlere ilham kaynağı olan bu temel beyannameye göre, İsrail’in uygulamış olduğu ev yıkma cezası hukuksuz ve orantısızdır. Temel insan hakkı olan barınma ve ikamet hakkı yok sayılıyor, ev yıkma cezası gibi toptan cezalandırıcı bir yöntem uygulanarak suçsuz kişiler, sırf suç işleyen kişilerin akrabası oldukları için mağdur ediliyor. Cenevre Sözleşmesi’nin 33. maddesi de suç işleyen kişiler ile bu kişilerin mallarına misilleme yapılmasını ve işlenen suçtan ötürü kolektif ceza verilmesini yasaklıyor.

İsrail’in kendi iç hukuku üzerine bina ettiği ve şiddet eylemlerine karıştığı tespit edilen ya da şüphelenilen Filistinlilere, yargılandıkları mahkemelerce verilen adli cezalara ilave olarak idari bir yaptırım niteliğinde olan ev yıkma cezasının uygulanmasının uluslararası hukukta bir karşılığı bulunmuyor. Fakat diğer konularda olduğu gibi, bu konuda da uluslararası hukuku ve uluslararası kurumların kararlarını tanımıyor. Cuma günü erken saatlerde İsrail ordusu, Gazze'deki 2,3 milyon insanın neredeyse yarısına kapsamlı tahliye emirleri verdi ve 1,1 milyon Filistinliye derhal güneye kaçmalarını söyledi.

Bu, özel operasyonlara dayanmak yerine doğrudan bir çatışmaya dönüşürse, Gazze'nin sınırları fiilen değişebilir... BM genel sekreteri sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere verdiği demeçte, Gazze'de çalışan BM yetkililerine İsrail ordusu tarafından Wadi Gazze'nin kuzeyindeki tüm Gazze nüfusunun önümüzdeki 24 saat içinde güney Gazze'ye taşınmasını söyledi. Aciziyetin böylesine de pes diyorum. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan Taksim Planı ile artık bu topraklarda bir devlet kurulabilecek, hatta bu topraklardan Araplar kovulacaktır dönemlerden başlayan homojen bir Yahudi devleti kurma ve Arapları bu topraklardan çıkarma çabası şiddetini her geçen gün arttırarak günümüze kadar gelmiştir. Kadın, çocuk, yaşlı genç demeden insanlar dünyanın gözü önünde katledilmekte uluslararası hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Uluslararası İnsancıl Hukuk bir diğer adıyla Savaş Hukuku Uluslararası Hukukun da bir dalıdır. Uluslararası antlaşmalarla düzenlendiği gibi teammüller de bu hukukun kaynakları arasında yer almaktadır. Askeri bir zaruretin olması, insani davranış kurallarına riayet edilmesi ve mertlik bunların en önemli konu başlıklarıdır. Mertlik aslında hainliğin zıddı, haince davranışlara ve yollara başvurulmaması demek. Her ne kadar Filistin topraklarında mertlik hiçe sayılsa da uluslararası savaş hukuku teammülleri bunu gerektiriyor. Demokrasi havarileri nerede? Lobiciler kazanırken masum çocuklar ölüyor. Daha ne kadar sessiz kalınacak…