'Çöp ev' davası sonuçlandı! O kişiye de ceza istendi!

Bursa'da yaşanan çöp ev olayı, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Kamuran Pınar A.'nın, yeğeni Cem Muhammet A.'yı kaçırdığı iddiasıyla gündeme gelen ve ardından çöp evde bulunan çocuğunun dramı ortaya çıkan vaka, adli süreçle birlikte yeni bir boyut kazandı. İşte olayın detayları:

10.05.2024-16:29 - (Son Güncelleme: 10.05.2024-17:13) 'Çöp ev' davası sonuçlandı! O kişiye de ceza istendi!
Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Görükle Sakarya Mahallesi'nde bulunan bir apartmanda yaşanan olay, 1 Temmuz 2020'de ev sahibi Aydın S.'nin, daireyi Kamuran Pınar A.'ya kiraya vermesiyle başladı. Ancak zamanla kiracının kira borcunu ödememesi ve mahkeme kararlarına uymaması üzerine, ev sahibi Aydın S., tahliye için yasal süreç başlattı. Mahkeme kararına rağmen evi terk etmeyen Kamuran Pınar A., icra ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı ve evi terk etmek zorunda kaldı. Ancak icra ekibi, evi temizlemek için içeri girdiklerinde dehşet verici bir manzara ile karşılaştı.

Çöp ev olarak tanımlanan dairede, bir odanın kapısının kilitli olduğunu fark eden ekipler, kapıyı kırarak içeri girdiklerinde, baygın halde yatan ve çöple kaplı bir odada çocuğu buldu. Bu çocuğun, kaçırılan Cem Muhammet A. olduğu tespit edildi. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, çocuğu hastaneye kaldırdı. Ancak çocuğun vücudunda açlık ve ihmal izleri olduğu, saçlarının ve tırnaklarının uzadığı ve ciddi şekilde zayıfladığı belirlendi.

Polis soruşturması sonucunda, çocuğun Kamuran Pınar A.'nın yeğeni olduğu ve uzun süredir odada tutulduğu ortaya çıktı. Kamuran Pınar A., kaçırma ve alıkoyma suçlamalarıyla tutuklandı ve adli süreç başladı. Cem Muhammet A. ise tedavi sürecinin ardından ailesine teslim edildi.

Savcının açıkladığı mütalaada, Kamuran Pınar A.'nın suçlu bulunması talep edilirken, aynı dosyada suça sürüklenen çocuk olarak yargılanan Esra Zeynep A.'ya da ceza istendi. Bu gelişmeler, olayın toplumsal hafızada derin izler bırakmasına sebep oldu ve adalet arayışı devam ediyor.

27 yıl hapis istendi

Kamuran Pınar A.'nın 12 yaşındaki yeğeni Cem Muhammet A.'yı kaçırdığı iddiasıyla yargılanması devam ediyor. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5 aylık soruşturmasının ardından hazırlanan iddianamede, Kamuran Pınar A.'ya "İhmali davranışla öldürmeye teşebbüs", "Çocuğa eziyet", "Çocuğu kaçırma" ve "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından toplamda 27 yıl hapis cezası istendi. İddianamede, çocuğun bulunamaması durumunda hayatını kaybedebileceği vurgulandı.

Savcılığın talebi üzerine, Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından tanzim edilen rapora göre, çocuğun beslenme ihmali nedeniyle organlarında ve vücudunda kalıcı hasarlar oluşabileceği belirtildi. İddianamede yer alan bilgilere göre, Cem Muhammet'in 1 yıl boyunca odada kilitli tutulduğu ortaya çıktı.

Kamuran Pınar A., Bursa 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan 6'ncı duruşmada, "İhmali davranışla kasten öldürmeye teşebbüs" suçuyla yargılanmasına rağmen adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak tahliye kararına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın itirazı sonucu, mahkeme tarafından reddedildi. Cem Muhammet'in can güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle yapılan itiraz, mahkeme tarafından değerlendirilerek tahliye kararının yerinde olduğuna hükmedildi.

Olay, toplumda büyük infial yaratırken, adalet arayışı devam ediyor. Kamuran Pınar A.'nın yargılanması ve alacağı ceza, kamuoyunun yakından takip ettiği bir konu haline geldi.

Olayın ilk duruşması gerçekleşti

Tahliye edildikten sonra yaşanan gelişmelerle dikkatleri üzerine çeken olayın ilk duruşması bugün Bursa 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kamuran Pınar A., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra ilk kez mahkemeye katıldı. Savcının 1,5 saat süren duruşmada açıkladığı esas hakkındaki mütalaada, sanık teyzenin ‘ihmali davranışla kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından cezalandırılması talep edildi. Ayrıca, dosyada suça sürüklenen çocuk olarak yargılanan sanığın kızı Esra Zeynep A.’ya da ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan ceza verilmesi istendi. Mahkeme heyeti, karar vermek üzere duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.

Kiracının ölümünden sonra apartman dairesindeki şok edici keşif

Bursa'nın Niliüfer ilçesindeki Sakarya Mahallesi'nde bulunan bir apartman dairesi, uzun süredir kira ödememesi ve kiracıyla irtibat kurulamaması nedeniyle tahliye edilmek üzere ziyaret edildi. Ekipler, eve girdiklerinde evin tamamen çöplerle dolu olduğunu ve bir odanın kilitli olduğunu fark etti. Odanın içinde baygın ve bakımsız bir çocuk bulundu. Türkiye genelinde büyük yankı uyandıran bu olay, toplumun dikkatini çekti.

Kiralık evin sahibi mahkemeye başvurdu

Olayın arka planında, ev sahibi Aydın S.'nin 1 Temmuz 2020'de evini Kamuran Pınar A.’ya (44) kiraya vermesi yer alıyor. Ancak Kamuran Pınar A., hiçbir kira ödemesi yapmadı. Ev sahibi, kiracısının kira borcunu ödememesi üzerine mahkemeye başvurdu. Ancak davaların görüldüğü Bursa 4’üncü İcra Hukuk Mahkemesi’nde kiracı Kamuran Pınar A.'nın hiçbir zaman hazır bulunmadığı belirtildi. Mahkeme, Mart ayında kira borcunun ödenmesi için Kamuran Pınar A.’ya tebligat gönderdi.

Duvarlardaki Korece yazılar olayı daha da karmaşık hale getirdi

Temizlik ekibi tarafından evdeki çöpler temizlendiğinde, duvarlarda Korece yazılar olduğu fark edildi. Bu yazıların, Kamuran Pınar A.'nın kızı Esra Zeynep A. tarafından yazıldığı ortaya çıktı. Esra Zeynep A., daha sonra Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alındıktan sonra Korece öğrenmişti.


Olayda gözler 9 yaşındaki Cem Muhammed A.'nın annesine çevrildi

Türkiye'yi derinden sarsan bu olayın ardından, kamuoyunun dikkati 9 yaşındaki Cem Muhammed A.'nın annesine yoğunlaştı. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, toplum geniş çapta bu trajik olayın ardındaki gerçekleri öğrenmeye çalışıyor. Olayın detayları, mahkeme süreciyle birlikte kamuoyunun yakından takip ettiği konular arasında yer almaya devam ediyor.

Antalya'da yaşayan anne, oğlunu arama çabalarını anlattı

Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan Yasemin A., olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Yasemin A., balkonda çocuğu için aldığı karton kutu içindeki oyuncak ve kıyafetleri göstererek, düzenli olarak çocuğuna eşya gönderdiğini belirtti. Üzüntüyle, 3 yıldır çocuğunu aradığını ve kardeşinin kadına şiddet olaylarından adresine gizlilik kararı aldırması nedeniyle bir türlü sonuca ulaşamadığını ifade etti.

Yasemin A., oğlunu aramadığı bir gün dahi olmadığını dile getirdi:

“Sürekli dilekçe verdim, şikayetçi oldum. Bursa’da yaşıyordum, 19 aylıkken onu anneme bıraktım. Annem Antalya’ya gelemeyecekti, kız kardeşim de boşanıp çocuğuyla geliyor. Annem çocuğuma gayet iyi bakıyordu. Annem öleli 3 yıl oldu, o gün bugündür oğlumdan haber alamıyorum. Sesini bile duyamadım."

Oğlunun 2013 doğumlu olduğunu belirten Yasemin A., her hafta istediği oyuncakları ve kıyafetleri gönderdiğini ancak para göndermek zorunda kalırsa çocuğunu görebildiğini, göndermezse telefona dahi verilmediğini aktardı. Kardeşinin kendi eşinden çocuğuyla kaçtığı için ortada bir adres olmadığını da, "Gizlilik nedeniyle adres bulamıyorum, yoksa ben deli miyim neden çocuğumu almamayım. Annem öleli 3 yıl oldu. Cenazesine katıldım, kardeşim beni tartakladı, çocuğumu kaçırdı." sözleriyle açıkladı.

Anne, oğlunu bulabilmek için uğraş verdi

Cem Muhammet A., Bursa’daki işlemlerin ardından Antalya'da yaşayan annesine teslim edildi. Site yönetiminin başvurusu üzerine, savcılık talimatı ile Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edildi. Küçük çocuğun sağlık sorunlarının bulunması nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Genel Çocuk ve Çocuk Gastroenteroloji Polikliniği'ne giriş yapıldı. Çocuğun, Pediatri, Çocuk Ruh Sağlığı, Beslenme ve Diyet Polikliniklerini de kapsayan genel bir değerlendirmeye tabi tutulacağı belirtildi.

Cem Muhammed A.'nın durumuyla ilgili güncel bilgiler

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden Cem Muhammed A., AÜ Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan tarafından ziyaret edildi. Küçük çocuğun tedavisine pediatri servisinde devam ediliyor ve Rektör Özkan, ziyaret sırasında Cem Muhammed A.'ya oyuncak otomobil hediye etti. Ziyaret sırasında çekilen fotoğraflarda, Cem Muhammed A.'nın tırnaklarının ve saçlarının kesildiği ve yatağında oyuncağıyla oynadığı görülüyor.

Rektör Özkan, çocuğun genel sağlık durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, "Genel durumu gayet iyi, gülüştük. Genel olarak bakıldığı zaman bir gelişme geriliği mevcut. Önemli olan gelişme geriliği değil, bunu yavaş yavaş bir yıl içinde toparlayacağız. Hastamız pediatri servisinde yatıyor. Pediatrik Gastroenteroloji, Endokrinoloji ve Çocuk Psikiyatri bölümleri tarafından çocuğumuz takip edilecek. Ama tedaviler takipler sırasında algılayacağımız travmaları göreceğiz. Ruhsal sağlığı açısından bu çocuğa sevgi vermemiz gerekir. Devletimiz onu koruyacak" dedi.

Cem Muhammed A.'nın sağlık durumuyla ilgili daha fazla bilgi veren Özkan, çocuğun genel olarak iyi olduğunu ancak önemli bir gelişim geriliği olduğunu belirtti. Çocuğun düşük kilolu ve minyon yapıda olduğunu ifade eden Özkan, tedavinin uzun bir süreç gerektireceğini ve yavaş beslenmeye geçileceğini vurguladı. AÜ Başhekimi Çete de, uzun süreli açlıktan sonra aniden beslenmeye geçilmemesi gerektiğini belirterek, Cem Muhammed A.'nın düşük kalorili ve yavaş bir şekilde beslenmeye başlanacağını söyledi.


Temizlik işçileri, çocuğu bulma deneyimlerini anlattı

Bursa'da teyzesinin çöplerle doldurduğu tahliye sırasında evin kilitli olan odasında 9 yaşındaki C.M.A'yı bulan Nilüfer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları, yaşananları paylaştı. Fırat Yaşar, şeflerinin Görükle Sakarya Mahallesi'nde bir çöp ev ihbarı aldıklarını ve temizlik için o adrese gittiklerini belirtti.

Eve girdiklerinde çöpleri toplamaya başladıklarını ancak bir odanın kapısının kilitli olduğunu fark ettiklerini ifade eden Yaşar, odanın kapısını açtıklarında yatağın üstünde aşırı zayıf ve bakımsız halde bir çocuk bulduklarını aktardı. Çocuğun bir seneden fazla süredir orada olduğunu duyduklarını ve çocuğu gördükten sonra avukat ve icra görevlilerinin kendilerini evden çıkardıklarını belirtti.

Diğer temizlik işçisi Tuncay Gürel de olayı teyit ederek, odanın kapısını açtıklarında çocukla karşılaştıklarını ve çocuğun çok korkmuş olduğunu söyledi. Çocuğun sadece "Yabancılarla konuşmak istemiyorum" dediğini ve durumun şok edici olduğunu ifade etti.

Yaşananların ardından yetkililerin geldiğini ve çocuğun hastaneye götürüldüğünü belirten işçiler, olayı üzerlerinden atamadıklarını ve çocuğun bakımsız olduğunu vurguladılar.

Anne, çocuğunu bulma ve tedavi sürecini anlattı

Çocuğunu bulduğu günü anlatan Yasemin A., yaşadığı duygusal anları paylaştı. Gece işten geldiğinde polis memurunun arayıp çocuğunun bulunduğunu söylediğini belirterek, hemen Bursa'ya gitmek için otobüs bileti aldığını ve oğlunun yanında olmayı istediğini ifade etti. Çocuğunun bir yıldan fazladır çöp evde olduğunu öğrenince büyük bir şok yaşadığını dile getiren Yasemin A., bu duygularını çocuğuna belli etmemeye çalıştığını söyledi.

Antalya'ya döndükten sonra çocuğuyla bir gece geçirdiğini ve çocuğunun çok mutlu olduğunu belirten Yasemin A., çocuğunun zayıf olduğunu fark edince düşük proteinli beslenme yöntemlerini araştırdığını ve çocuğuna sağlıklı besinler aldığını söyledi. Hastaneye gittiklerinde polislerin kendisini gözaltına aldığını ve çocuğunu hastaneye götürdüklerini ifade etti.

Oğlunun hastanede tedavisi sırasında yanında olmak istediğini ve çocuğunun devlet kurumlarında kalmasına razı olmadığını belirten Yasemin A., çocuğunun yanında olması gerektiğini vurguladı. Kardeşinin tutuklanmasını olması gereken bir adım olarak gördüğünü ve devletin vereceği cezaya güvendiğini belirtti.

Anne hakkında tartışmalar ve sosyal konut koşulları

Yasemin A.'nın yaşadığı Gaye Sitesi'nin yönetim kurulu başkanı, çocuğun geri alınmasının ardından yaşananları ve annenin ev koşullarını değerlendirdi. Site sakinlerinin çocuğun annesine geri verilmesine karşı olduğunu dile getirerek, site yönetimi olarak çocuğun daha iyi bir ortama yerleştirilmesini istediklerini belirtti. Annenin yaşadığı evin kötü bir durumda olduğunu ve site sakinlerinin evden gelen kokularla ilgili şikayetleri olduğunu ifade etti. Evdeki iç koşulların da kötü olduğunu ve evde bir sokak köpeği olduğunu aktardı.

Yan komşusu da, annenin evindeki kötü koşulları ve hayvan sayısını vurgulayarak, çocuğun burada barınmasının zor olacağını söyledi. Evden pis kokuların yayıldığını ve bu durumun çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, ev sahibinin mahkeme kararına uymadığını ve evi boşaltmayı reddettiğini ifade etti.

Bu bilgiler ışığında, çocuğun annesine geri verilmesine karşı olanların, annenin yaşam koşullarının ve evin iç koşullarının çocuğun sağlığına uygun olmadığını savunduğunu görüyoruz.

Kamuran Pınar A.'nın yeğenini kilitli bir odada çöp evde tuttuğu haberleri sonrasında ortaya çıkan gelişmeler oldukça üzücü. Teyzenin, polis tarafından kafede otururken gözaltına alındığı ve ardından adliyeye sevk edildiği belirtiliyor. Verdiği ifadede, çocuğun son 4 aydır temizlik yapmayı reddettiğini ve yemek yemediğini dile getirerek, onu kaçmaması ve zarar vermemesi için kapıyı kilitlediğini söylediği bildiriliyor. Teyzenin ayrıca, boşandığı ve başka bir kızı olduğu bilgisi de paylaşılıyor.

Apartman esnafı, Kamuran Pınar A.'nın akşamları elinde poşetlerle gelip gittiğini, ancak gündüzleri pek görmediklerini aktarıyor. Teyzenin bakımlı ve temiz giyindiğini, normal bir şekilde davrandığını belirtiyorlar. Ancak, içeri girdiklerinde çok kötü bir kokuyla karşılaştıklarını, bu durumu emlakçıya bildirdiklerini ancak şüphelenmediklerini dile getiriyorlar.

Teyzenin evinin içindeki koşulların oldukça kötü olduğu ve temizlik görevlilerinin bile zorlandığı görülüyor. Ocak, tuvalet ve odaların kir içinde olduğu belirtiliyor.

Bu gelişmeler, çocuğun yaşadığı koşulların ne denli kötü olduğunu ortaya koyuyor ve bu durumun toplumda geniş bir endişe ve üzüntü yarattığını gösteriyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal