Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Şifalı bitkiler- Adaçayı
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Şifalı bitkiler- Adaçayı
12.01.2023 Perşembe 11:36

Adaçayı özellikle kış döneminde evlerimizin vazgeçilmez tıbbi bitkilerinden biridir. Anadolu adaçayı ve tıbbi adaçayı şeklinde 2 türü yaygın olarak tedavide ve günlük yaşamda kullanılmaktadır. Çiçek açma döneminde etken maddesinin en yüksek seviyeye ulaştığı bu bitkinin drog olarak kullanılan yaprakları hemen her dönemde hasat edilebilmektedir. Taze hali soluk yeşil, tüylü ve yoğun kokulu olan adaçayı bitkisi doğru süre ve şartlarda kurutulduğunda grimsi yeşil rengini almaktadır. Demet halinde hasat ettiğimiz adaçaylarını etken maddesinin kaybolmaması ve renginin solmaması için asarak kurutabiliriz. 

Adaçayı içerdiği bazı etken maddeler sebebiyle günlük kullanıma uygun bir tıbbi bitki değildir. Hastalık döneminde kullanılması önerilir. Genellikle üst solunum yolu problemlerinde, boğaz enfeksiyonu, ses kısıklığı, öksürük gibi sorunlarda tıbbi çayı kullanılmaktadır. Bir fincan içerisine eklediğiniz 3-4 yaprak adaçayının üzerine sıcak su ilave ederek 7-8 dakika demleyip içebilirsiniz. 


Ağız içi yaralar ve geniz akıntısı için 8-10 yaprak adaçayını sıcak su ile demleyip ağız ve buruna gargara yapabilirsiniz.  

Adaçayından hazırlanan tıbbi çayı antiseptik ve antimikrobiyal etkisi sebebiyle dezenfektan ya da yıkama suyu olarak kullanabilirsiniz. 

Acı elma yağı olarakta bilinen adaçayı uçucu yağı çok kuvvetli bir yağ olduğundan direk kullanımı oldukça sakıncalıdır. Zeytinyağı,susam yağı gibi bir sabit yağ ile karıştırarak (5 ml sabit yağa 1 damla adaçayı yağı) gaz giderici olarak karın ya da bağırsak bölgesine dıştan masaj yapabilirsiniz. Uçucu yağı bebek ve çocuklarda kullanılmamalıdır. 

Kuru adaçayı drogu yakılarak kötü enerjilere karşı tütsü şeklinde kullanılabilir. 

Adaçaylı ağız spreyi

100 ml demlenmiş adaçayı 

20 ml doğal fermente sirke 

2 damla nane yağı 


Adaçayı yağlı ayak banyosu

3 litre ılık su 

1 tutam adaçayı yaprağı 

*2 damla kekik yağı 

*2 damla çay ağacı yağı 

(Yağlar opsiyoneldir)

*Gebelerin, kronik rahatsızlığı olanların ve ilaç kullananların kullanmaması önerilir. 

*Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..