Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Omega Yağları
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Omega Yağları
14.09.2023 Perşembe 18:00

Vücudumuz tarafından üretilemeyip dışarıdan almaya ihtiyaç duyduğumuz yağlar doymamış yağlar olarak isimlendirilir. Vücudumuz için hayati öneme sahip olan bu yağ veya yağ asidi türleri genel olarak bitkiler tarafından üretilir. Omega yağları ya da omega yağ asitleri olarak adlandırılan bu çoklu doymamış yağlar; hücre zarımızın esnek kalmasına, hücreler arası madde taşınmasına, beyin fonksiyonlarının korunmasına, iltihap oluşumunun önlenmesine, hormon üretiminin devamlılığına ve görme yetisinin artmasına destek sağlayabilir. Halk dilinde Omega 3,6 ya da 9 olarak bilinen bu yağ türevleri aslında birçok yağ asidinden oluşmaktadır. 

Omega 3 yağ asidleri; kanda bulunan kolesterol seviyelerini dengeleyici, hücre zarını dolayısıyla kemikleri sağlamlaştırıcı, beyin, sinir sistemi ve göz üzerine düzenleyici etkileri belirtilmiştir. Eksikliğinde bağışıklık ve hafızada zayıflık görülebilir, enfeksiyon riski artabilir, mukoza içeren bölgelerde kurumalar oluşabilir (bağırsak, diz ve kıkırdak bölgeler). 

Omega 6 yağ asidleri;  cilt üzerine etkileri belirtilmiştir. Eksikliğinde cilt ve saçlarda kuruma, eklemlerde ağrılar görülebilir. 

Omega 9 yağ asidleri; ruh sağlığı ve kalp sağlığı üzerine etkileri belirtilmiştir. Vücut tarafından üretilebilir. 

Omega desteği sağlayabilecek bitki yağları; 

Keten tohumu yağı (Linum usitatissimum); tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağı omega3,6 ve 9 asitlerini içerir. Sinir sistemi ve beyin üzerine etki gösterdiği bilinir. İçerdiği müsilaj sebebiyle bağırsaklar metabolizmasını çalıştırıcı etkiye sahiptir. Östrojen hormonu salınımını arttırabilir. Kemik ve kıkırdak dokuları yenileyici özellik gösterir. A,E ve F vitamini içermesi sebebiyle cilt sağlığı üzerine etkileri vardır. 

Kabak çekirdeği yağı (Cucurbita pepo); omega 3 içeriği yüksektir. Kas ve bağ dokuları kuvvetlendirir. Prostat üzerine etkileri vardır. Çinko içeriği ve bağırsak parazitlerini düşürmesi sebebiyle çocuklara da kullanımı tavsiye edilir. 

Ceviz yağı (Juglans regia); omega 6 içeriği yüksektir. Özellikle hormonal denge, beyin ve hafıza gelişimi için kullanılması önerilir. 

Aspir yağı (Carthamus tinctorius); bilinen en yüksek omega 6 içeriğine sahip bitkisel yağdır. Yalancı safran olarakta bilinen bu bitkinin tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen sabit yağı metabolizma çalıştırıcı olarak bilinir. Maserasyon yaparken (örneğin; kantaron yağı yaparken) sabit yağ olarak zeytinyağı yerine aspir yağı da kullanılabilir.

Kenevir yağı (Cannabis sativa); bitkinin tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen sabit yağı omega 3 ve 6 açısından çok kıymetlidir. Beyin ve cilt sağlığı üzerinde inanılmaz etkileri belirtilmiştir. Özellikle otizm ve dikkat eksikliği gibi durumlarda kenevir yağının kullanımı ile ilgili birçok makale yayınlanmıştır. 

Önerilen yağların doğru bitki türünden, doğru yöntemle elde edilmiş ve tedaviye yönelik olması çok önemlidir. 

Gebelerin, kronik rahatsızlığı olanların ve ilaç kullananların kullanmaması önerilir. 

Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..