Kira zam sınırı sona eriyor: Kiracılarda Temmuz’dan sonrası için korku başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kira zam sınırı uygulamasının devam etmesi için bir sebep kalmadığını söylemesiyle beraber Temmuz’dan sonra kira zamlarının nasıl yapılacağı konusunda bekleyiş başladı. Ev sahiplerinin istediği orana göre zam yapıp yapamayacağı ile kiracıların evden keyfi olarak tahliye edilip edilemeyeceği konuları ön planda bulunuyor.

23.05.2024-10:37 - (Son Güncelleme: 23.05.2024-17:32) Kira zam sınırı sona eriyor: Kiracılarda Temmuz’dan sonrası için korku başladı

Temmuz ayıyla beraber 2 yıldır uygulamaya konan kiralarda yüzde 25’lik zam sınırlaması sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kira zam sınırı uygulamasının devam etmesi için bir sebep kalmadığını söylemesiyle beraber kira zamlarının belirlenmesinde hangi kriterlerin devreye gireceği merak ediliyor.

Kira zam sınırı sona eriyor

Yaklaşan yeni süreç öncesinde değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, "Kiracılar korkmasınlar. Hiçbir mülk sahibi evden çıkaramaz. Aklına göre bir fiyat belirleyemez." dedi. ATV Haber'e konuşan Araç, ev sahiplerinin kiracılarını evlerinden tahliye etse bile, o evi kiraya veremeyeceğini belirterek "En az 3 yıl boyunca o daireyi boş tutmak zorunda" dedi. Cevabı merak edilen soruların başında ise ev sahiplerinin istediği oranda kiracıya zam yapıp yapamayacağı geliyor. 

Kira zam sınırı sona eriyor: Kiracılarda Temmuz’dan sonrası için korku başladı

Eski sisteme dönüleceğini söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Araç, "Şu anda ticarilere uygulanan TÜFE oranında zam yapılacak. Yani mülk sahibi hiçbir şekilde kendine göre bir kira belirleyemeyecek" dedi. Yüzde 25 zam sınırı kalktığında yeni zamlar TÜFE'ye göre belirlenecek. Peki ev sahibi bu oranı beğenmezse ne olacak? Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Araç, "TÜFE oranını beğenmediyse kontrat yılına bakmak zorunda." dedi. 

Avukat Mustafa Zafer ise "Ev sahibinin yasal oranı az bulması halinde burada gidilebilecek iki yol var. Eğer kira sözleşmesi 5 yılı aşmışsa 5 yıldan sonra bir kira tespit davası açabilir. Yahut 5 yılın altındaysa bir uyarlama davasına gidebilir. Eğer hakim, somut uyuşmazlığın durumuna göre kiranın yeninden belirlenmesine karar verebilir.’’ dedi.

Avukat Zafer, söz konusu yeni sürecin devam eden kiracı-ev sahibi arasındaki davalara ise bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal