Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Doğal güneş koruyucular ile cildinize güvenlik kalkanı oluşturun
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Doğal güneş koruyucular ile cildinize güvenlik kalkanı oluşturun
11.07.2023 Salı 12:30

Yazın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarının zararlı etkileri daha fazla hissedilmektedir. Ultra viyole ışınlarından özellikle UVA ve UVB Dünya’ya kadar ulaşır, cilt üzerinde etkiler göstererek kırışıklık, doku bozulması, lekelenme ve yanık gibi sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle UVA etkileri tüm yıl gözlenebilmekte ve hasarı daha ciddi olabilmektedir. Bu sebeple cilt yaz-kış zararlı ışınlara karşı koruyucularla korunmalıdır. SPF ve PA (Güneş ışınlarından koruma faktörü) değerlerine göre seçilen uygun koruyucu ürünler tercih edilmelidir. Kozmetik ürünleri dışında doğal yağlar ve karışımlarla da koruyuculuk sağlanabilmektedir. 

Doğal güneş koruyucular

Ahududu çekirdeği yağı; yoğun antioksidan içeriği ve E vitamini ile deriden su kaybını azaltıcı ve böylelikle esneklik arttırıcı bir yağdır. Etken maddeleri sebebiyle pigment dengeleyicidir. Direk kullanımı 30-50 SPF koruma sağlayabilmektedir. 

Buğday özü, Susam yağı; E ve K vitamini içerikleri yüksek olduğundan ciltte baz yağ olarak ve yaklaşık 20 SPF koruma ile güneş koruyucu olarak kullanılabilmektedirler. 

Havuç tohumu yağı; içerdiği karotenoid sebebiyle pigment dengeleyici ve bronzlaştırıcı olarak kullanılabilmektedir. Yaklaşık 30-35 SPF koruma sağlamaktadır. 

Bu yağlar dışında makademia ve tamanu fındığı, argan, nar çekirdeği, shea ve katı hindistan cevizi yağları da SPF değerleri 2-10 arası değişen yağlardır. Bu yağlardan elde edilen karışımlar da koruyuculuk özelliğini arttıracaktır. 


Burada üzerinde durulması gereken konu kullanılan yağların etken madde açısından uygun, soğuk sıkım ya da organik olduğundan emin olmaktır. Piyasada satılan her yağın etken madde değerleri uygun olmadığından koruyucu özelliği de mümkün olmayabilmektedir. Mutlaka referanslı ve sertifikalı markaları kullanarak karışımlar yapılmalıdır. 

Özellikle su ile temasta bu tür karışımların etkisi azaldığından mümkünse 3-4 saatte bir yeniden uygulama yapılmalıdır.

Güneş koruyucu ürünler incelendiğinde en çok tercih edilen  malzemelerden birisi de çinko oksittir. Bu madde UVA ve UVB ışınlarını yansıttığından sıklıkla güneş koruyucu karışımlarda kullanılmaktadır. İnsan sağlığı için seyreltik halde kullanılması önerilir. 

Güneş sonrası yanıklarda uygulanabilecek önemli bitkilerden birisi aloe vera yapraklarından elde edilen jeldir. Serinletici ve kıvamlı yapısı ile yangıları hafifletmekte, semptom oluşumunu engellemektedir. Dilerseniz içerisine tıbbi lavanta yağı da ekleyebilirsiniz.

Yanıklar için kullanılabilecek diğer bir yağ ise kantaron yağıdır. Fakat unutulmamalıdır ki kantaron yağı güneşte leke yapabileceğinden gece tercih edilmelidir. 


Güneş Koruyucu Yağ 

100 ml susam ya da buğdayözü yağı 

50 ml Hindistan cevizi yağı

5 ml ahududu çekirdeği yağı ya da nar çekirdeği yağı

* Bronzlaşmak için tercihen 5 ml havuç tohumu yağı

* Tercihen 2 yemek kaşığı çinko oksit 

-Alerjik bir reaksiyon olmaması için mutlaka kullanmadan önce bilek testi yapılması önerilir. 

-Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..