Üniversite Tercihi Yapacaklara Özel: İstanbul Üniversitesi

Üniversite tercihi yapacak öğrenciler, üniversiteleri araştırmaya başladı. Peki, İstanbul Üniversitesi'nin olanakları neler? İstanbul Üniversitesi’nde hangi fakülteler var?

11.06.2021-18:24 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-15:42) Üniversite Tercihi Yapacaklara Özel: İstanbul Üniversitesi

Üniversite sınavı yaklaştıkça öğrenciler üniversiteleri ve bölümleri araştırmaya başladı. İstanbul’da okumak isteyenlerin en çok araştırdığı üniversitelerden biri İstanbul Üniversitesi. ‘Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü’ sloganını kullanan üniversite, günümüze kadar bir sürü önemli insan yetiştirdi. İçinde birçok bölümü barındıran üniversite hakkında bilgileri ayrıntılı olarak haberimizde bulabilirsiniz.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN TARİHİ

İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin en eski devlet üniversitesidir. Ana yerleşkesi İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunur. Üniversite Osmanlı’daki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen Darülfünunun devamıdır. İstanbul Üniversitesi, İstanbul fethinin ertesi günü Fatih Sultan Mehmet’in emri ile kurulur. Üniversiteye 1933 yılında İstanbul Üniversitesi ismi verilir. Üniversitede yaklaşık 73.00 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrenim görmektedir. Aynı zamanda yükseköğretim işlemi 12 bin öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirmektedir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE HANGİ FAKÜLTELER VAR?

İstanbul Üniversitesi bünyesinde tam olarak 18 fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler; Mimarlık Fakültesi, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi (Kurulum Süreci), Su Bilimleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İşletme Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, İktisat Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Fen Fakültesi ve Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi’dir.

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde iki tane yüksekokul bulunur bunlar; Devlet Konservatuarı ve Yabancı Diller Yüksekokuludur. Meslek Yüksekokulu olarak ise; Adalet Meslek Yüksekokulu ve Güvenlik ve Koruma Bilimleri Meslek Yüksekokulu vardır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ NEREDE?

İstanbul Üniversitesi’nin ana kampüsü Fatih’te bulunsa da yerleşke Fatih’in farklı semtlerine yayılmıştır. İstanbul Üniversitesi, Beyazıt-Merkez-Vezneciler-Vefa-Süleymaniye, Laleli, Horhor, Avcılar, Çapa, Kadıköy, Bahçeköy, Şişli, Bakırköy olmak üzere 13 farklı yerleşkede eğitim verir.

FAKÜLTELER HANGİ KAMPÜSTE?

Beyazıt ve Vezneciler Kampüsü: İstanbul Üniversitesi’nin ana ve en eski kampüsüdür. Ana yerleşkenin en ünlü bölümü tarihi ana kapısıdır. Beyazıt kampüsünde bulunan fakülteler; Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eczacılık Fakültesi,  Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesidir.

Avcılar Kampüsü; İstanbul Üniversitesi’nin en büyük yerleşkesidir. En büyük araziye sahip yerleşkeler sıralamasında Türkiye’de ilk sıradadır. Üniversitenin için akademik birimler yanında; kültür merkezi, öğrenci yurtları, futbol sahası, basket sahaları, tenis kortları, sosyal tesisler, misafirhane ve İEET Avcılar Garajı bulunmaktadır. Bu yerleşkede; Veterinerlik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Beden Eğiti ve Spor Yüksekokulu, Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu,  Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi öğrenci kulüpleri çoğunlukla Avcılar kampüsünde bulunur ve okulun festivalleri de bu kampüste gerçekleşir.

Bahçeköy Yerleşkesi; bu yerleşkede Orman Fakültesi ve Orman Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Bakırköy’de Sağlık Bilimleri Fakültesi; Şişli’de ise Hemşirelik Fakültesi vardır. Kadıköy’de ise Devlet Konservatuarı bulunur.  Çapa Yerleşkesinde ise İstanbul Tıp Fakültesi ve Dış Hekimliği Fakültesi vardır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YURT İMKÂNI

İstanbul Üniversitesi’ne yakın olarak 9 KYK Kız yurdu ve 5 erkek KYK yurdu vardır.. Üniversitede çok fazla öğrenci olduğu için devlet yurdu imkânından her öğrenci yararlanamaz. Fakat üniversite çevresinde uygun fiyatlı çok fazla özel yurt yer alır.

Üniversite’ye ait ise 7 adet yurt bulunmaktadır. Bu yurtlardan üçü Avcılar Kampüsünde yer alır. Diğer yurtlar ise; Celalettin Tüfekçi Erkek Öğrenci Yurdu, Bahçelievler ilçesindeki Ömer Halisdemir Kız Öğrenci Yurdu, 15 Temmuz Şehitleri Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları ve Dr. Safiye Ali Kız Öğrenci Yurdudur. Celalettin Tüfekçi Erkek Yurdu’nda konaklama imkanı yalnızca üniversite sınavında ilk 200’e giren 30 tıp öğrencisi yararlanabilir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ULAŞIM

Üniversite yerleşkeleri toplu ulaşıma yakındır. Fatihteki yerleşkelere Yenikapı- Hacıosman metro hattında Vezneciler durağında inerek ya da otobüsle kolayca ulaşılır. Aynı şekilde Avcılar kampüsü ise metrobüs ile ulaşılabilir bir yerdedir. Bütün yerleşkelerine otobüs ve metro kullanarak ulaşılabilir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BURS OLANAKLARI NEDİR?

İstanbul Üniversitesi, LYS ‘de üniversiteye yerleştiği puan türünde ilk 200’e giren lisans bölümü öğrencilerine burs imkânı tanır. Buna göre ilk 200’e giren öğrencilere şu imkânlar tanınır;

-Eğitim süresince yemekhanelerden ücretsiz yararlanma

-Üniversite yurtlarında ücretsiz konaklama

-Dizüstü Bilgisayar

-Aylık 300 lira burs

İstanbul Üniversitesi her yıl Kredi Yurtlar Kurumu dışında çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığı ile 9 bin öğrenciye burs imkânı sağlar. Aynı zamanda her yıl 500 öğrenciye giysi yardımı ve 500 öğrenciye de kitap bursu verilir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE SOSYAL HAYAT

Okulun bünyesinde çok fazla öğrenci kulübü bulunmaktadır. Bu kulüpler her ay etkinlik düzenler; konferanslar, söyleşiler, gösteriler düzenlerler. Okulda her yıl Bahar Şenlikleri gerçekleşir. İstanbul Üniversitesi’nde kulüpler Öğrenci Kültür Merkezi (OKM) bünyesinde faaliyet gösterir.

İstanbul Üniversitesi bünyesinde tam olarak 223 kulüp bulunmaktadır ve kulüplere üye olan 7135 öğrenci vardır. Bu kulüpler yıl içinde faaliyet gerçekleşir ve bu faaliyetlere öğrenciler katılabilir. Katılım için herhangi bir şart aranmaz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

DİĞER TERCIH REHBERI HABERLERİ

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal