Uluslararası Caz Günü Nedir?

Uluslararası Caz Günü her yıl 30 Nisan tarihinde dünya genelinde cazseverleri buluşturmaya devam ediyor. Peki Uluslararası Caz Günü nedir?

30.04.2021-10:37 - (Son Güncelleme: 30.04.2021-10:41) Uluslararası Caz Günü Nedir?

İlk olarak 2011 tarihinde alınan kararla kutlanmaya başlanan Uluslararası Caz Günü’nün fikir babası ise caz piyanisti ve UNESCO İyi Niyet Elçisi caz piyanisti Herbie Hancock’tur. Koronavirüs salgınından ötürü 2019 tarihinde sanal ortamda kutlanan Uluslararası Caz Günü Facebook'ta 10 milyondan fazla görüntülenme sağladı.

ULUSLARARASI CAZ GÜNÜ NEDİR?

Uluslararası Caz Günü, 2011 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından cazı ve dünyanın farklı köşelerinde hayatlarını devam ettiren insanları birleştirmedeki diplomatik rolünü vurgulamak için ilan edilen Uluslararası bir Gündür. Her yılın 30 Nisan tarihinde kutlanmaktadır.

Fikir, caz piyanisti ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock'dan çıkmıştır. Caz Günü'ne Herbie Hancock ve UNESCO Genel Direktörü başkanlık ediyor. Kutlama hem UNESCO hem de Birleşmiş Milletlerin takvimlerinde kabul edilmiştir.

Yine Hancock'un başkanlığını yaptığı bir Amerikan STK'sı olan Herbie Hancock Institute of Jazz (eski adıyla Thelonious Monk Institute of Jazz), Jazz Day'in önde gelen organizasyon ortaklarından birisidir. Enstitü, UNESCO üye devletlerindeki ve ayrıca Küresel Ev Sahibi Kutlamasındaki faaliyetleri koordine eder. 

Ev sahibi şehirdeki etkinlikler, dünyanın dört bir etrafından çok sayıda caz müzisyeninin tarihi bir dönüm noktası içinde veya çevresinde performans sergilediği All-Star Küresel Konser ile de zirveye ulaşır.

ULUSLARARASI CAZ GÜNÜ NEREDE KUTLANIYOR?

2019 Caz Günü Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlendi. Ev sahibi kutlamalarında Herbie Hancock, James Morrison, Antonio Hart ve Michael Mayo ile eğitim ve toplum sosyal yardım programları yer buldu. All-Star Global Konseri Melbourne, Hamer Hall'da yaşandı ve Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, İran, İsrail, Japonya, Lübnan, Meksika, Hollanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yaklaşık 30 müzisyeni kapsıyordu.

Başlangıçta Güney Afrika'nın Cape Town kentinde yapılması planlansa da 2020 Caz Günü kutlaması Koronavirüs salgını nedeniyle sanal olarak seven ve takipçilerine sunuldu. Diğerlerinin yanı sıra Morgan Freeman, Forest Whitaker ve Angelique Kidjo'nun da yer aldığı All-Star Küresel Konseri, Facebook'ta 10 milyondan fazla görüntülenme gerçekleştirdi.

10. yıldönümü konseri Nisan 2021'de ilan edildi ve aralarında Herbie Hancock, Andra Day, Dianne Reeves, Joe Lovano, Melissa Aldana ve Ivan Lins gibi sanatçılar yer bulacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal