Türkiye tüm hazırlıklarını tamamladı: Depolar tamamen doldu

Doğal gaz tedariki konusunda sorun yaşamak istemeyen Türkiye, depolarının tamamını doldurdu. Tuz Gölü ve Silivri’deki doğalgaz depoları kış mevsiminde tam kapasiteyle evlere hizmet verecek.

22.10.2023-10:57 - (Son Güncelleme: 22.10.2023-10:57)

Türkiye, soğuk havaların etkisini artırmasıyla beraber tüketimi artan doğalgaz konusunda işi sıkı tutuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da Tuz Gölü ve Silivri'de yer alan doğalgaz depolarını yüzde 100 dolu hale getirdi. Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde işletmeye alınan 12 suni mağarada 1.2 milyar metreküp gaz depolandı. Silivri depolama tesisinde kapasite 4.6 milyar metreküpe çıkarıldı.

Depolar tamamen doldu

Sabah’ta yer alan habere göre; Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin konutlardaki doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşılayabilecek. Şu an ise BOTAŞ'ın işlettiği tesiste, sisteme dahil edilen 12 suni mağarada 1.2 milyar metreküp doğal gaz depolandı.

Doğalgaz depo

Tesisteki ikinci etap çalışmaları kapsamında devreye alınacak yeni depolama alanlarıyla birlikte kapasite 5.4 milyar metreküpe kadar çıkacak. Yerin 1.5 kilometre altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşan depolama projesi kapsamında yer alan ve yer altındaki kuyularda tuzu eritmek amacıyla Hirfanlı Barajı'ndan getirilen tatlı su, işlem sonrasında tuzlu su olarak Tuz Gölü'ne pompalanıyor. Bu sayede Tuz Gölü'ndeki su seviyesi her geçen gün artarak havzadaki habitat yeniden canlanıyor.

Mağara 52’ye çıkacak

Mevcutta 12 mağarada depolanan gaz için ikinci etapta 40 mağara daha oluşturulacak. İkinci etabın da devreye alınması ile doğalgaz depolama kapasitesi 5.4 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 80 milyon metreküpe çıkarılacak.

Yıllık tüketim karşılanacak

Türkiye'nin ilk gaz depolama tesisi Silivri Doğal Gaz Depolama Projesi'nde ise 4.6 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşıldı. Avrupa'daki en büyük depolama tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, Türkiye'de kesintisiz enerji sağlamak adına kritik önem taşıyor. İki bölgedeki depolarda tam kapasiteye ulaşıldığında, evlerdeki yıllık doğalgaz tüketimi karşılanabilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal