Vakalar her geçen gün artıyor: 15 dakika bile yetiyor

Son zamanlarda hastaneye kaşınma ve döküntü şikayetiyle gidenlerin sayısında artış yaşanıyor. Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol 10 vakadan birinin, Prof. Dr. Diden Dinçer Rota ise 2 hastasından birinin uyuz olduğunu ifade etti. Uyuz hastalığının 15 dakikalık bir temas ile bile bulaşabileceği bildirildi.

22.10.2023-10:23 - (Son Güncelleme: 22.10.2023-10:23)

Polikliniklere kaşınma şikayetiyle giden hastalara konulan uyuz tanısı her geçen gün artıyor. Uyuz teşhisi konulan hastaların sayısı bölge bölge farklılık gösterse de durum ciddi.

Her 2 vakadan birisi uyuz

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, "Polikiniklere kaşıntıyla, döküntüyle gelen 30-40 vakadan 3-4 tanesi yani 10 vakadan 1 tanesi uyuz" dedi. Dermotoloji Uzmanı Prof. Dr. Diden Dinçer Rota, gelen 2 hastasından birinin uyuz vakası olduğunu belirterek tablonun daha da vahim olduğunu ifade etti.

Uyuz Hastalığı

Uzman isimler uyarıyor ama tedbir alınmazsa sahada gözlemlenen salgın daha da artabilir. Prof. Dr. Rota, "El parmak aralarında, bayanlarda göğüs çevresinde, erkeklerde genital bölgede, el ve ayak bileklerinde ince bir çizgi halinde çok kaşıntılı lezyonlar oluyor. Bu lezyonlardaki kaşıntı gece yarısı uykudan uyandırabilecek hale gelebiliyor" dedi.

Kalabalıktan uzak durun

Düzensiz göçmen sayısındaki artış, Deprem bölgelerindeki toplu yaşam ve pandemi ile birlikte düşen bağışıklık nedeniyle vaka sayıları her geçen gün katlanarak artıyor. Okul, restoran, otel ve hatta toplu taşıma araçları gibi kalabalığın olduğu alanlar bulaş riskinin en fazla olduğu alanlar.

15 dakika bile yetiyor

FOX Haber'in haberine göre uyuz hastasının temas ettiği ve aynı alan içerisinde yaşadığı kişiler de risk altında. 15 dakikalık bir temas dahi riskin artmasına yol açıyor.

Prof. Dr. Rota, "Tüm eşyalarımız 60 derecede yıkanıp sıcak ütü basılmalı. Yıkanmayan kıyafetleri ise 10-15 gün süreyle ağzı kapalı poşetlerde bekletmeliyiz." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal