ASELSAN'ın Ahtapot’u Donanmamızın Gözü Olacak

Savunma sanayimizin öncü kuruluşu ASELSAN, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği Denizgözü-Ahtapot Sistemi’nin yapımını tamamladı. Seri üretimden çıkan ilk 2 ürünün fabrika kabul testleri başarıyla sona erdi.

05.05.2020-11:58 - (Son Güncelleme: 06.05.2020-14:42) ASELSAN'ın Ahtapot’u Donanmamızın Gözü Olacak

ASELSAN'ın, deniz gücümüzün keşif ve gözetleme görevleri için geliştirdiği Denizgözü-Ahtapot'ların fabrika kabul testleri tamamlandı.

Edinilen bilgiye göre, ASELSAN, Denizgözü-Ahtapot sistemini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Elektro-Optik Dayrektör (EOD) Sistemi ihtiyaçlarını göz önüne alarak deniz platformlarına özel olarak oluşturdu. Ahtapotlar, daha önce teslimatları gerçekleştirilen ASELFLIR-300D sistemlerinin yerine kullanılacak.

İlk olarak 2015 yılında başlayan ve MİLGEM'in 3 ve 4'üncü gemilerine ilk 2 prototipi entegre edilerek kullanılmaya başlayan Denizgözü-Ahtapot sistemini geliştirme çalışmaları, ASELSAN öz kaynakları ile yapıldı.

5 yıllık geliştirme süreci sırasında gerçekleştirilen faaliyetler sonunda imzalanan sözleşmeler kapsamında, Denizgözü-Ahtapot sistemi Türk donanmasının hizmetine temel EOD sistemi olarak girecek.

Aralarında TCG Burgazada, TCG Kınalıada ve TCG Anadolu gemilerinin de olduğu yeni nesil tüm muhrip ve destek gemilerinde Denizgözü-Ahtapot sisteminin kullanımı artarak devam ediyor. Sonuncusu 2025'te teslim edilecek yeni nesil keşif sistemleri Türk donanmasının tüm araçlarına entegre edilecek.

Tamamen gemilerin kullanımına yönelik tasarlanan yüksek performanslı bir EOD sistemi olan Denizgözü-Ahtapot, keşif ve gözetleme görevlerinin yanı sıra atış kanalı olarak da kullanılıyor. Lazer işaretleyiciyle desteklenen Denizgözü-Ahtapot, çoklu hedef takibi yapabiliyor.

Denizgözü-Ahtapot-S versiyonu ise kısa dalga boyunda (SWIR) çalışan bir termal görüntüleme sistemi ve bu dalga boyunda çalışan bir lazer aydınlatıcı içeriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal