Tediye ödemesi ne demek? Tediye ödemesi alma şartları nelerdir, kimler alabilir?

Resmi Gazete’de yer alan ilave tediye kararının ardından vatandaşlar tediyenin ne anlama geldiğini merak etmeye başladı.Buna göre pek çok kişi tediyenin ne olduğu, almak için hangi şartların gerekli olduğu gibi pek çok sorunun yanıtını araştırılmaya başladı.İşte tediye hakkında merak edilen tüm detaylar…

24.06.2022-10:22 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-10:22) Tediye ödemesi ne demek? Tediye ödemesi alma şartları nelerdir, kimler alabilir?

Resmi Gazete’de ilave tediye alınacağı kararı açıklanırken vatandaşlar tediyenin ne demek olduğunu, kimlerin alabileceğini, nasıl alınabileceğini araştırmaya başladı.Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte tediye hakkında merak edilen tüm detaylar…

Tediye ne demek?

Tediye kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda para vb. birşey vermek, ödeme yapmak anlamları çıkmaktadır. İlave tediye ise ek ödeme anlamına gelmektedir.

Tediye kimlere verilir?

Resmi Gazete’de yer alan "Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun" düzenlemesiyle birlikte yeni kararlar alındı. Buna göre Resmi Gazete’de yayınlanan yeni karar şu şekildedir:

"Umumi, mülhak ve hususi bütçeli dairelerle mütedavil sermayeli müesseseler, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlarla belediyeler ve bunlara bağlı teşekküller, 3460 ve 3659 sayılı kanunların şümulüne giren İktisadi Devlet Teşekkülleri ve diğer bilcümle kurum, banka, ortaklık ve müesseselerinde müstahdem olanlardan İş Kanununun şümulüne giren veya girmiyen yerlerde çalışmakta olan ve İş Kanununun muaddel birinci maddesindeki tarife göre işçi vasfında olan kimselere, ücret sistemleri ne olursa olsun, her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır. "

Tediye Nedir

Alınan yeni karara göre genel ve katma bütçeli kurumlar, özel bütçeli idareler, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri, belediye ve özel idarelerde görev yapan çalışanlara "hizmet akdi" kapsamında ilave tediye ödemesi yapılacağı açıklandı.

İlave tediye ne demek?

Yeni kanun kapsamında yukarıda saymış olduğumuz kurumlarda görev yapan işçi statüsünde yer alan personellerin aldıkları ücretlere bakılmaksızın her sene aylık olarak devlet tarafından verilen bir ikramiyedir.

İkramiye kapsamında yer altında çalışan kişilere ek olarak yapılacak bir ikramiye daha verilmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda senede 4 kez ilave tediye ödemesi yapılabilir.Yılda 13 her gün olarak 4 parça şeklinde yapılır. Toplam 52 Gün üzerinden ikramiye ödemesi yapılır. Yeraltında çalışan işçilere de bir adet ilave tediye ödenir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal