Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı çok net konuştu, balık ihracatında hedef 2 milyar dolar!

2022 yılı Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri etkinlikleri, Muğla’da yapılan ilk etkinlikle beraber başladı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, “2023 yılı sonuna kadar balıkçılıkta ihracatımızı 2 milyar dolara kadar çıkarma hedefini koyduk. Bunun 563 milyon doları da Muğla’dan yapılmakta. Bundan dolayı ben bütün balıkçılarımızı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

25.03.2022-15:08 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-15:08) Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı çok net konuştu, balık ihracatında hedef 2 milyar dolar!

BM Genel Kurulu'nun, 2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı ilan etmesinin ardından Türkiye’deki etkinlikler Muğla ilinde başladı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bodrum ve Milas'ta olmak üzere iki farklı program organize etti.

İlk etkinlik Muğla'da başladı

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen "Uluslararası Geleneksel Balıkçılık Ve Su Ürünleri" yılı kapsamında Türkiye'nin bu manada düzenleyeceği etkinliklerin ilki Muğla'da başladı. İlk etkinlik kapsamında programlar Milas’a bağlı Avşar Mahallesi’nde bulunan toprak havuzları ziyaretiyle başladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı'nın katıldığı programa ayrıca Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ile Bakanlık yetkilileri, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, il ve ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, birlik ve kooperatif başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, su ürünleri yetiştiricileri ile balıkçılar katılım gösterdi.

Söz konusu heyet, Milas Avşar Mahallesi’nde toprak havuz tesislerinde yapılan balık hasadından hemen sonra paketleme tesislilerinde incelemeler yapılarak bilgi aldı. Balıkçılar ve su ürünleri yetiştiricileriyle bir araya geldi. 

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı çok net konuştu, balık ihracatında hedef 2 milyar dolar!

Balık yavru salımı gerçekleşti

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı'nın katılımıyla 13 balıkçı barınağında başlayan deniz dibi temizliği kapsamında Bodrum sahilde dalgıçların topladığı atıklar etraftan kaldırıldı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak yaptığı açıklamada, "İlk ve tek toprakta balık yetiştirilen Milas'ta bugün hasadını hep birlikte yaptık. Denizlerde de balık yetiştiriyoruz. Yetiştiricilikte Türkiye'de üretimde birinci olmanın gururunu yaşıyoruz. 2021 yılında deniz kültür balıkçılığında ihracatımız 97 bin ton ile 563 milyon dolara ulaştı. 2022 yılını da 650 milyon dolar üzerinde bir rakamla tamamlamayı planlıyoruz. Tabiiki bunları yaparken denizlerin sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Bu nedenle deniz dibi temizliği projesini geçen yıldan beri belli aralılarla 13 balıkçı barınağında eş zamanlı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bertaraf projesi ile topraktan suya bulaşabilecek atıkları topluyor imhaya gönderiyoruz. Hepsi sevgili çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabilmek için." şeklinde konuştu.

İhracatta hedef 2 milyar dolar

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ise bir konuşma yaptı ve söz konusu konuşmada bakanlık olarak balıkçılığa büyük önem verildiğinin altını çizdi ve; "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, 2022 yılını Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılını Muğla'da başlatmamızın sebebi balıkçılık konusunda birinci sırada olmasıdır. İhracat konusunda ülkemiz iyi bir noktada. 2023 yılında 1 milyar dolar olarak koyduğumuz hedefimizi geçtik. Bugün itibariyle bu hedefi 1.4 milyar dolara getirdik. 2023 yılı sonuna kadar balıkçılıkta ihracatımızı 2 milyar dolara kadar çıkarma hedefini koyduk. Bunun 563 milyon doları da Muğla'dan yapılmakta. Bundan dolayı ben bütün balıkçılarımızı tebrik ediyorum." dedi

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı çok net konuştu, balık ihracatında hedef 2 milyar dolar!

Balık üretimiyle tüketimi arasındaki ters ilişkiden bahseden Özkaldı, "Balık üretiminde iyi bir noktada olmamıza rağmen tüketimde maalesef gerideyiz. Dünya'daki balık tüketiminin aşağı yukarı dörtte birini ülkemiz tüketiyor. Bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığı ile zaman zaman protokoller yapıyoruz, eğitimler yapıyoruz. Çocuklarımız başta olmak üzere besin değeri yüksek balıklarımızın tüketilmesi noktasında biraz daha gayret göstermemiz gerekiyor." açıklamalarında bulundu.

Söz konusu program balık mezatıyla devam etti. Mezatta Bakan Yardımcısı Özkaldı öncülüğünde programa katılım gösteren protokol açık arttırmayla balıkları satın alımı gerçekleştirdi. Öte yandan denize sahilden çocuklarla birlikte 50 bin adet levrek yavrusu salımı yapıldı. Bakan Yardımcısı Özkaldı ve protokol konuklara elleriyle bin kişilik balık ekmek ikramı yapılırken etkinlikte öğrencilerin hep birlikte söyledikleri "Balık yiyorum, sağlıklı besleniyorum" sloganı ile program sonlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal