Amerikan Futbolu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir, Kaç Yaşında Başlanır?

Pek çok sporsever, Amerikan futbolu hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yapıyor. Ülkemizde yaygın olmayan bu spor için Amerikan futbolu kuralları nelerdir? Amerikan futbolu nasıl oynanır? Amerikan futbolu saha ölçüleri nelerdir?

15.01.2019-17:26 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-15:17) Amerikan Futbolu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir, Kaç Yaşında Başlanır?

Super Bowl ile birlikte insanlar Amerikan futbolunun nasıl oynandığını merak ediyor. Özellikle genç yaşta çocuğunu Amerikan futboluna başlatmak isteyen ebeveynler bulunmakta. 

KURALLARI

Oyundaki asıl amaç, rakipten daha fazla sayı atmaktır. 4 çeyrek vardır. İlk ve 3. çeyrek sonrası 2'şer dakika, devre arasındaysa 12 dakikalık ara verilir. Top oyunda değilken süre durdurulur. 30 yardlık bölümde başlangıç vuruşu yapılır.  Her yarda içinde bir takımın 4 hakkı bulunmaktadır. 4 hakta topu rakibin sahasına taşıması gerekmektedir. Top, koşu veya pas yoluyla ileri taşınabilir. Koşma yoluyla yapılanda koşu yapan oyuncu topu end zone bölgesine taşımalıdır. Pasta ise atılan pası tutan oyuncunun rakip ceza sahasında olması gerekiyor. 

Savunma oyuncuları ve hücum oyuncuları toplam 19 kişiden oluşur.

Özel takım adı verilen ve 15 kişiden oluşan bu alan 3 takımdan oluşmaktadır.

AMERİKAN FUTBOLU NASIL OYNANIR?

Oyun 35 yard çizgisi üzerinden gerçekleşen vuruşla start alır. Rakip takımda forma giyen bir oyuncu topu tutar. Topu elinde tutan sporcu düşürüldüğünde ya da yerinde sabit şekilde kaldığında atak takımının oyuna nereden başlayacağı belirlenir. Oyunun bu kısımdan sonraki tüm başlangıçları ‘snap’ ile gerçekleşir.

Snapte atak takımındaki orta oyuncu, topu bacaklarının arasından oyun kurucuya gönderir. Atak takımı adına koşu oyunu ya da uzun pas olmak üzere iki türde ilerleme mümkündür. Koşu oyununda oyun kurucu, topu koşu oyuncularına elden aktarır. Koşucu, rakip tarafından düşürülene dek koşarak mesafe kat eder.


AMERİKAN FUTBOLU SAHA ÖLÇÜLERİ

Sahanın uzunluğu 110 metre, genişliği 48 metredir. Çim sahada oynanır. 

AMERİKAN FUTBOLU MEVKİLERİ

Running back: Koşucu,

 Quarterback: Oyun kurucu,

 Center (pivot): Hücum anında topu bacakları arasında tutan oyuncu,

 Guard: Pivotun her iki yanında bulunan oyuncu, 

 Tackle (forvet): Guardın her iki yanında bulunan oyuncu,

 Linebacker: Arka hattı savunan oyuncusu

TOUCHDOWN NEDİR?

Uzun pasta ise oyun kuruculuk görevini üstlenen sporcu, takım arkadaşlarının arkasında kalarak  uygun zamanda pas vererek tutucuyu topla buluşturmayı hedefler. Rakip takımın son çizgisi topla birlikte geçildiğinde ise touchdown yapılmış olur. Bunun değeri 6 puandır, touchdown yapan ekip bir sayı kazanma hakkı elde eder.

Eğer bu hakkı kazanan ekip, hakkını rakip takımın son çizgisini yeniden geçmek için kullanır ve bunu başarırsa 2 puan daha kazanır veya başarı şansı daha yüksek olan topa ayakla vuruş yaparak rakip kaleye göndermeyi seçebilir. Bu atışın karşılığı da 1 puandır.

AMERİKAN FUTBOLUNA KAÇ YAŞINDA BAŞLANIR?

İyi bir fiziksel güce sahip olunduğunda direkt olarak başlanabiliyor. Genellikle Türkiye'de insanlar üniversite döneminde Amerikan futbolu oynamaya başlıyor. Amerika'da genellikle lise döneminde çocuklar Amerikan futboluna başlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal