Silikozis Aylığı Ne Kadar?

Son derece sinsi bir hastalık olan silikozisin kendisi merak edildiği kadar aylığının da ne olduğu merak edilmektedir. Peki, Silikozis aylığı nedir? Silikozis aylığı ne kadar?

08.06.2021-16:40 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-16:47)

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen muhtaçlık aylığı için muhtaçlık belgesi almak gerekmektedir. Muhtaçlık belgesinin nasıl alındığını, e-devlet muhtaçlık aylığı başvurusu için gereken şartları ve silikozis aylığının ne kadar olduğunu haberimiz içerisinde sizler için derledik.

SİLİKOZİS AYLIĞI NEDİR?

Silikozis hastalığı son derece ciddi ve sinsi bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Silika isimli mineralin kesilmesi, yontulması ile ortaya salınan çıkan tozun solunması ile birlikte hastalık başlamaktadır. Bu söz konusu hastalık daha çok kot taşlama, kot kumlama vb. meslek dalları içerisinde çalışan kişilerde görülmektedir.

Neredeyse 20 yıla kadar herhangi bir belirti göstermeyen silikozis hastalığı bu yönü ile son derece sinsidir. Ülkemizde bu son derece ciddi sonuçlar taşıyan hastalığı taşıyanlara Sosyal Güvenlik Kurumu silikozis aylığı bağlamaktadır. Bu aylığa da silikozis aylığı ismi verilmektedir.

SİLİKOZİS AYLIĞI NE KADAR?

Silokozis hastalarına almış oldukları raporlarda bulunan oranda ödeme yapılmaktadır.

2021 yılı itibari ile rapor oranı şu şekilde:

%15 ile %34 arası hafif Silikozis olan vatandaşlara 1.317,23 TL ödeme yapılmaktadır.

%35 ile %54 aralığında orta Silikozis olan vatandaşlara 1,505,41TL ödeme yapılmaktadır.

%55 ve üstü rapora sahip ağır Silikozis olan vatandaşlara ise 1,677,45 TL ödeme yapılmaktadır.

Ödemeler aylık olacak şekilde yapılmaktadır. İlk yatırılan maaş Ziraat Bankası'na sonra yapılacak olan ödemeler ise PTT subelerine yatırılmaktadır. Eğer bu Silikozis hastası vatandaş vefat ederse dul kalan eşine söz konusu maaşın %50’si, eğer çocuğu yoksa bu maaşın %75’i eşine maaş olarak bağlanmaktadır.

KİMLER MUHTAÇLIK BELGESİ ALABİLİR?

Aşağıdaki listede kimlerin muhtaçlık aylığından yararlanabileceğini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz

Muhtaçlık belgesi için öncelikle gelir testi yapılmaktadır. Gelir testinden belirlenen miktarın aşağıda olması halinde muhtaçlık belgesi verilmektedir. Bununla birlikte annesi veya babası olmayan muhtaç çocuklar ile %40 ve üzerinde engeli bulunan muhtaç kişilere de bu belge verilmektedir.

Muhtaçlık belgesi alanların aylık geliri olmamalı, üzerinde herhangi bir tapu, mal, araç, konut gibi herhangi bir varlığı bulunmamalı, aile fertlerinden kimsenin de bu maaştan faydalanmaması lazımdır.

MUHTAÇLIK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Muhtaçlık belgesine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların mahallelerindeki muhtarlara başvuru işlemlerinde bulunması gerekmektedir. Yalnızca aile fertlerinden bir kişi bu belge için başvuruda bulunabilir. Yoksulluk belgesi ve başvuruları ücretsiz olarak uygulanır. Gereken işlemler onay aldıktan sonra her ay düzenli bir tarih içerisinde kişiye yatırılır. Bu belgeye sahip olan kişiler pek çok devlet desteğinden de yararlanabilir.

E-DEVLET MUHTAÇLIK AYLIĞI BAŞVURU SAYFASI

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilecek olan muhtaçlık aylığını e-devlete giriş yaptıktan sonra arama butonuna 'muhtaçlık aylığı' yazarak erişim sağlayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal