Sıfır Araç Mağdurlarına Müjde! Yargıtay'dan Emsal Karar!

Antalya'da bir kişi, sıfır kilometre otomobil satın aldı. Aracında kusurlar olduğunu gören vatandaş uzun sürer mahkeme sürecini kazandı.

20.10.2021-12:21 - (Son Güncelleme: 20.10.2021-12:34) Sıfır Araç Mağdurlarına Müjde! Yargıtay'dan Emsal Karar!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bir vatandaşın aldığı sıfır arabada çıkan 100 liralık kusuru arabanın bütünlüğünü bozduğunu söyledi. Vatandaşın "para iadesi veya otomobilin değiştirilmesine" yönelik taleplerini reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.


2016 yılında Antalya'da bir tüketici 47 bin 750 liraya sıfır kilometre otomobil satın almıştı. Aracı bir süre kullanan tüketici, sol arka kapı menteşelerinin söküldüğünü fark etti. Sol arka kapının menteşe bağlantılarının orijinal olmadığının ve kapının ayarının bozuk olduğunun söylenmesi üzerine tüketici, aracı satın aldığı bayiye giderek "ayıplı mal" ihbarında bulundu. Arabayı inceleyen firma menteşelerin fabrika çıkışında olduğunu iddia ederken arabanın değiştirilme talebini reddetmişti.



VATANDAŞ DAVA AÇTI

Bu yanıtın üzerine mağdur vatandaş  "aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi, bu mümkün değilse de sözleşmeden dönme hakkı kullandırılarak araç satış bedelinin faiziyle firmadan tahsili" davası açtı. Davayı inceleyen ilk mahkeme davanın reddine karar vermişti. . Kararın istinafa taşınması üzerine Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi de başvurunun esastan reddine hükmetti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise yerel mahkeme kararını bozdu.



KARARIN GEREKÇESİ

Davayı bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "bedel indirimi talebi"nin değerlendirilmemesinin bozmayı gerektirdiği kaydedilen kararda, "Mahkemece, aracın sol arka kapı menteşesinde ve menteşe vidasında yer alan çizikler ve rötuş boyalarının bulunmasına ilişkin ayıbın giderim ve var ise araç değeri üzerinde oluşturacağı değer düşüklüğüne ilişkin ayıp nedeniyle seçimlik haklardan, bedel indirim uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilerek, sonucuna göre hüküm tesisi gerekirken, eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal