Koronavirüs'ün Uğramadığı En Uzak Ada

Dünyanın en uzak adasında koronavirüs görülmüyor. En yakın kara yerleşim yerine 3 bin kilometre mesafede bulunan Tristan da Cunha, dünyanın en uzak adası olarak biliniyor.

01.10.2020-17:52 - (Son Güncelleme: 02.10.2020-08:52) Koronavirüs'ün Uğramadığı En Uzak Ada

Dünyanın en uzak adasına gidiyoruz şimdi. En yakın kara yerleşim yerine 3 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ne bir havaalanı var ne de sık ulaşım... Burası, koronavirüsün uğramadığı Tristan da Cunha!

Tristan da Cunha'nın 245 sakininin tamamı (son sayıma göre 133 kadın, 112 erkek), Edinburgh of the Seven Seas yerleşiminde ikamet ediyor. Yerleşim yerinde yalnızca bir kafe, sosyal etkinlikler için bir salon, postane ve The Albatross isimli bir bar bulunuyor.

Aktif volkanik kökenli bir ada olan Tristan da Cunha'da, küçük bir okul ve modern bir hastane bulunuyor. Yakın zamana kadar adanın tarımından sorumlu çalışanı Alasdair Wyllie, 'Adadan ayrılmadığınız sürece, beraber okula gittiğiniz kişilerin hayatınız boyunca birlikte yaşayacağınız insanlar haline geldiğini fark ediyorsunuz' açıklamasında bulundu.

İNGİLİZ MİLLETLER TOPLULUĞU'NA BAĞLI

Belirli bir süreliğine İngiltere'den görevle gelen bir doktor ve öğretmen de adada yaşıyor. Çünkü Tristan da Cunha, İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı.

Bu adanın sakinliğini ve huzurunu son derece seven Harold, 'Burası o kadar sessiz ki, iğne atsanız sesi duyulur' diyor. Adanın son derece güvenli olduğunu, hatta kapıları kilitlemediklerini de belirtiyor.

Başka bir ada sakini ise internet bağlantısının 'genellikle çok kötü' olduğunu belirtiyor. Adanın iyi bir özelliği ise, tüm denizaşırı telefon görüşmeleri -telefon çalıştığı zamanlarda- ücretsiz.

Barbakü ya da Güney Afrika'dan gelme bir gelenekle 'Braai' yapmak, en çok sevilen sosyal aktivitelerden biri. Müzik aletleri çalmak ve şarkı söylemek de ada yaşamının önemli bir alışkanlığı olmuş ancak ada sakinleri son zamanlarda 'herkesin kendi ekranlarına gömüldüğünü' belirtiyor.

İZOLE OLMANIZI KOLAYLAŞTIRIYOR

Uzak bir adada yaşamak, izole olmanızı kolaylaştırıyor. Adada yaşayan Fiona Kilpatrick, 'Koronavirüs vakasının olmaması, salgından etkilenmediğimiz manasına gelmiyor' diyor.

Güney Afrika'daki kısıtlamalar nedeniyle, Cape Town'dan adaya ürün taşıyan gemiler limandan ayrılamamış. Alasdair, 'Zaten çoğu zaman kırılgan olan tedarik zinciri, ciddi şekilde etkilendi' diyor. Adada taze sebze ve meyve bir süreliğine bitmiş. Bu nadir rastlanan bir durum değil ancak salgın sebebiyle yeni tedariğin ne zaman gerçekleşeceği kimi zaman bilinemiyor.

Hiçbir zaman bulmakta zorluk yaşanmayan şey, Tristan Istakozu. Adaya özgü ıstakozlar yakalanarak donduruluyor ve ihraç ediliyor. Öyle ki ıstakoz, adanın gelirinin yüzde 70'ini oluşturuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal