Şevval ayı 6 gün oruçları ne zaman tutulur?

Ramazan ayının hemen ardından tutulan oruç olan Şevval ayı 6 gün oruçları bayramın da gelmesiyle birlikte son zamanlarda merak edilmeye başlandı. 6 gün orucu tutmak isteyenler konu hakkında araştırmalarına başladılar. Peki Şevval ayı 6 gün oruçları ne zaman tutulacak? Detaylar haberimizde...

05.05.2022-19:18 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-19:18) Şevval ayı 6 gün oruçları ne zaman tutulur?

Bayramla birlikte başlayan Şevval ayı ile birlikte altı oruçlar konusu da merak edilmeye başlandı. Altı oruçlar bayramın hemen ardından eda edilmekte. Peki 2022 Şevval orucu ne zaman tutulacak? Altı oruçlar başladı mı? İşte detaylar...

6 Gün orucu ne zaman tutulur?

Bu oruç biçimi Ramazan'ın bitmesiyle beraber başlanarak 30 güne 6 gün eklenip eda edilen ibadet biçimidir.

Bu ibadet farz değildir fakat Peygamber Efendimizin hadisi olması sebebiyle fazileti çoktur. Şevval ayı bayramla beraber başlamış olsa da 6 oruçlar bayram dışında tutulmalıdır. Bu yüzden altı oruçlar Şevval ayı içinde bulunan ardı ardına yahut ayrı ayrı toplamda 6 gün tutulan oruçlara denmektedir.

Şevval Orucunun Hükmü

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyuruyor, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59). Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 421, 422).

RAMAZAN'DA TUTULMAYAN ORUÇLAR ŞEVVAL ORUCU NİYETİYLE TUTULABİLİR Mİ?

Böyle bir ibadet söz konusu olmamıştır. Ramazan ayında tutulmayan oruçların kendi içinde ayrıca kaza edilmesi şarttır. Şevval ayında eğer 6 gün orucu tutulmayacaksa bu şekilde niyet edilip ramazan orucunun kazası yapılabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal