'Şeffaf Plak' Uygulaması Diş Teli Zahmetinden Kurtarıyor

Diş teli tedavisi gören insanları tel zahmetinden kurtaracak yeni bir tedavi uygulanmaya başlandı. ‘Şeffaf plak’ tedavisi eğri dişleri düzelterek hem tel zahmetini ortadan kaldıracak hem de tel görünümünden rahatsız olan kişiler için çözüm olacak.

06.01.2021-12:08 - (Son Güncelleme: 06.01.2021-12:06) 'Şeffaf Plak' Uygulaması Diş Teli Zahmetinden Kurtarıyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü'nde, pratik kullanımı ve sökülüp takılabilme özelliği ile hastaya kolaylık sağlayan şeffaf plak uygulaması, diş teline oranla daha estetik bir görünüm sunuyor.

Fakültenin Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Emire Aybüke Erdur, diş eğriliklerinin giderilmesi için uygulanan şeffaf plak tedavisinin, ‘diş teli’ olarak adlandırılan braketlerle yapılan geleneksel tedaviye yeni boyut kazandırdığını belirtti.

Hastanelerinde de şeffaf plak tedavisinin uygulanmaya başlandığını belirten Erdur, ‘Şeffaf plak tedavisini tercih eden hastanın diş ölçüleri alındıktan sonra üç boyutlu bilgisayar ortamına aktarılıyor. Dişlerin en son alacağı pozisyon belirleniyor. Ardından hastaya kullanacağı şeffaf plakları veriyoruz. Hasta yemek yerken bu plakları çıkarıp dişlerini rahat şekilde fırçalama fırsatı buluyor' dedi.

TİŞ TELİ TEDAVİSİNDEN DAHA AVANTAJLI

Şeffaf plak tedavisinin, diş teli tedavisinden daha avantajlı olduğunu vurgulayan Erdur, şu ifadeleri kullandı:

‘Şeffaf plaklar, görünüm açısından daha estetik, temizlenebilir, bakteriyel birikimin daha düşük olduğu ve eklentilerinin olmadığı bir kullanım aracıdır. Braketlerde özellikle yemek artığının kalması diş eti hastalığına, diş çürümelerinin başlangıcına yol açabiliyor. Ancak şeffaf plaklarda böyle durumlar söz konusu olmadığı için hastalar hem sosyal hayatına hem de günlük yaşantısına daha rahat devam edebiliyor. Bu nedenle hastaların hem estetik kaygıları olmuyor hem de tedavi süreci daha rahat ilerliyor.’

ŞEFFAF PLAKTA TEDAVİ SÜRECİ DAHA KISA

Erdur, braketlerle yapılan tedavinin ortalama 1,5 yıl sürdüğünü belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Bu nedenle bazı hastalar sabır gösteremeyerek tedaviyi tamamlayamıyor. Ancak şeffaf plaklarla yapılan tedavi süreci biraz daha kısa. Özellikle erişkin hastalar, braket yerine şeffaf plakları daha çok tercih ediyor. Braketle diş tedavisi olan hastaların ayda bir doktoruna kontrole gelmesi gerekiyor. Gelemediği süreçte tedavi sürecinde aksamalar oluyor. Özellikle pandemi sürecinde hastaların tedavilerinde aksamalar oldu. Ancak şeffaf plak tercih eden hastaların bu süreçteki tedavilerinde aksama olmadı.’

DAHA KOLAY TEMİZLENİYOR

Şeffaf plak tedavisi uygulanan 33 yaşındaki Ebru Erkul tedaviye 3 ay önce başladığını belirterek, ‘Estetik açıdan dişinizde sadece şeffaf bir plak var. Diş telini genellikle gençler ve çocuklar kullanır gibi bir algı olduğu için 30 yaş üzeri vatandaşlar pek kullanmak istemiyor. Ancak şeffaf diş plağı bu endişeyi ortadan kaldırıyor. Ben diş plağını yemek yedikten sonra takıyorum. Bu, diş tellerine oranla daha avantajlı. Arasına bir şey girme veya zor temizlenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Diş telleri zaman zaman ağız içi yaralara sebep olabiliyor ancak şeffaf plaklarda bu sorunların hiçbiri olmuyor’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal