Pişik Nasıl Geçer?

Halk arasında pişik olarak bilinen asıl adı amonyak dermatiti olan problem derinin amonyak ile tahriş olması sonucunda oluşan bir problemdir. Genellikle kasıklarda, cinsel organ çevresinde ve anüs ve çevresinde karşımıza çıkmaktadır.

22.12.2018-09:10 - (Son Güncelleme: 22.12.2018-09:08) Pişik Nasıl Geçer?

Pişik durumu kuru olmayan nemli, terli ciltlerde idrar ve dışkıdan kaynaklı tahrişler sonucunda karşımıza çıkabilmektedir.

Bebeklerde Pişik Oluşumu

Genellikle 9-12 aylık bebeklerde görünür. Pişik kendini kabartı ve kızarıklık ile gösterir. Popo ve çevresi, cinsel organ çevresinde sıklıkla görünür. Pişik idrar ve dışkıdan kaynaklı olabilmektedir. Bebeklerde pişik oluşma nedenlerini şu şekilde sayabiliriz;

Hijyene özen gösterilmemesi, temizlik maddeleri kaynaklı, ıslak mendil, parfüm benzeri kimyasal ürünler, özellikler ishal döneminde dışkının oluşturduğu durumlar, mantar enfeksiyonları, çinko eksikliği, alt bezinin yeterinde sık değiştirilmemesi, diş çıkarma dönemi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi durumunda da pişik gözlemlenmektedir.

Bebeklerde pişik oluşumunun önlenmesi için bebeğin temizliğine altının uzun süre kirli kalmamasına bellirli aralıklarla cildinin havalandırılmasına ve kuru olmasına dikkat edilmelidir, aksi durumda bebeğin pişik problemleriyle karşılaşması kaçınılmazdır.

Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenebilir

Bebeğin alt bezinin sıklıkla değiştirilmesi temizliğine ve kuruluğuna dikkat edilmesi, bebeğin altının değişmesi sırasında 10-15 dakika açık bırakarak hava ile temas etmesini sağlamak, altını bağlarken çok sıkmamaya hafif gevçek bağlamaya özen göstermek, bebeğin yaşı ve kilosuna uygun bez kullanmak, dışkısını temizledikten sonra ılık su ile cildini temizlemek, sabun ve şampuan çok sık kullanılmamalıdır, her gün kullanılması derinin koruyucu tabaka oluşturmasını engelleyebilir, bebeğin altını bağlamadan önce cildinin kuruluğundan emin olunmalıdır.

Sentetik giysiler giydirilmemelidir, bebeğin giysileri iyi yıkanmalı ve kaynatılmalıdır, anne sütünün direkt bebeğe sirayet etmesi dolayısıyla annenin beslenmesini olabildiğince doğal yapmalıdır. Ciddi boyutlardaki pişikler için mutlaka doktorunuza görününüz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal