Göz Kuruluğu

Göz sağlığı için gözyaşı oldukça önemlidir gözlerimizin rahat hareket edebilmesi ve gözlerimizin sağlığı açısından gözyaşı miktarı ve kalitesi oldukça önem taşımaktadır. Gözyaşının az olması durumu göz kuruluğu veya kuru göz sendromu olarak adlandırılır.

22.12.2018-09:07 - (Son Güncelleme: 22.12.2018-09:05) Göz Kuruluğu

Gözyaşının azalması durumunda karşılaştığımız göz kuruluğu sonucunda gözlerimizde yanma, batma, bulanıklık, kızarıklık gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.

Gözyaşımız her göz açıp kapamada gözümüzün içine yayılarak nemlendirir ve bu durum gözümüzü tozlanma, duman ve rüzgar gibi etmenlerden dolayı kirlenen gözümüzü temizleyerek bizi rahatlatır. Bu rahatlama sonucunda gözlerimizde kuruluk meydana gelmez dolayısıyla yanma, batma ve tahriş gibi sorunlarla karşılaşmayız.

İki şekilde oluşan gözyaşı vardır. Bunlar sürekli oluşan gözyaşı ve tepki sonucu oluşan gözyaşlarıdır. Sürekli gözyaşı gözümüzde doğal olarak oluşan ve gözümüzün sürekli nemli kalmasını sağlayan gözyaşıdır. Tepki gözyaşı ise ağlama veya göze toz kaçması gibi etkenlerle oluşan yaşarma sonucu oluşan gözyaşlarıdır. İki tür oluşan gözyaşı da gözlerimizi nemlendirerek faydalıdır.

Gözyaşımızın kalitesini içeriğinde bulunan maddeler belirler bunlar yağ, protein, elektrolit gibi maddelerdir. Bu maddelerin az olması veya fazla olması gözyaşı kalitesini direkt olarak etkiler. Gözyaşı kalitesinin azalması sonucunda sürekli gözyaşı miktarımız azalır ve dolayısıyla gözde tahriş olma başlar bu durum da gözlerimizde enfeksiyona neden olabilmektedir.

Göz Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir

Göz kuruluğunun nedenleri genel olarak gözlere oksijen gitmemesi ve gözlerin nemlenmesinin olumsuz yönde etkilenmesidir. Bunun dışında kuruluğa neden olan birçok neden vardır, bunlar;

Lens kullanmak, kaloriferli ve klimalı ortamlar, lazerli göz ameliyatı, aşırı ışığa maruz kalmak, uzun süre ekrana bakmak (bilgisayar veya televizyon), sigara ve nargile içilen mekanlarda dumana maruz kalmak, romatizma hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet hastalıkları, göz tansiyonu, göz kırpmamak, uyku hapları, antidepresan tarzı ilaçlar, yaşlılık, havasız ortamlar, oksijen düşüklüğü,

Bu gibi durumlar sonucunda gözde kuruluk görünebilir ve dolayısıyla gözde yanma, batma, kızarıklık, bulanıklık, görme bozuklukları oluşabilmektedir. Göz kuruluğu probleminiz ciddi boyutta ise mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal