Küba’da Kovid-19 Vaka Sayıları Az Olduğu İçin Ürettiği Aşıyı Test Edemiyorlar

Küba’da koronavirüs vaka sayısının az olması nedeniyle geliştirdikleri aşı adayını denemek için İran’dan yardım istemek durumunda kaldı.

13.01.2021-17:09 - (Son Güncelleme: 13.01.2021-17:12) Küba’da Kovid-19 Vaka Sayıları Az Olduğu İçin Ürettiği Aşıyı Test Edemiyorlar

Küba’nın devlet destekli Finlay Aşı Enstitüsü (IFV), salgını durdurmak için aşı üretmeye çalışmaları yürüten çok sayıda kurumdan biri. Fakat Küba’da geliştirilen aşı adayı ülkedeki vaka sayılarının az olmasından dolayı Faz 3 klinik denemesinde ilerleme kaydedemiyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ülkede rapor edilen toplam vaka sayısı 15 binin biraz üzerinde. 11 milyon nüfusa sahip olan ülkede Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı ise 153.

Küba, geliştirdiği Sovereign 02 isimli aşının çalışmalarına devam edebilmek için İran’ın Pastör Enstitüsü ile bir anlaşma yaptı.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada IFV denemelerin ‘her iki ülkede de koronavirüse karşı aşılamada daha hızlı ilerlenmesine izin vereceğini’ bildirdi.

‘SALGIN CİDDİ BOYUTLARA ULAŞMADI’

Geçtiğimiz ay IVF direktörü Vicente Verez, Küba’da Faz 3 klinik denemelerini gerçekleştirmenin zor olduğunu; çünkü salgının Küba’da kritik boyutlara gelmediğini belirtti ve Soverign 02 aslı aşının erken bir bağışıklık tepkisi (14 gün) gösterdiğini söyledi.

Küba 2021 yılının ilk 6 ayında tüm nüfusuna kendi ürettikleri aşıyı uygulayacağını öngörüyor. Ülkedeki Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi, Mambisa ve Abdala adında iki farklı aşı adayı üzerinde daha çalışıyor.

Reuters’te yer alan habere göre Küba, yeni yıl kutlamalarında ‘sorumsuz eğlenceler’den sonra şehirler arası ulaşımın askıya alınması, kültürel faaliyetler ve kamusal alanların gece kullanımına ilişki yeni tedbirler aldı.

Virüsün yayılımına engel olmak için katı önlemler almaktan çekinmeyen Küba, salgının yönetimini başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Kamusal alanlarda maske takmayan kişilerin para cezasına çaptırıldığı ülkede sağlık görevlileri adadaki tüm evleri aktif olarak Kovid-19 taramasına tabi tutuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal