Koronavirüs Sonbaharda Artış Gösterebilir

Tatil için İstanbul'dan giden insanların Eylül ayında büyük şehirlere dönecekleri gerçeği, İstanbul ve Marmara bölgesi Koronavirüs vakalarında tahminlerin üstünde yükselme olacağını gösteriyor. Sonbaharda hasta sayısında artış beklediğini söyleyen uzmanlar uyarıyor. İşte detaylar...

06.08.2020-08:52 - (Son Güncelleme: 06.08.2020-10:02) Koronavirüs Sonbaharda Artış Gösterebilir

Bugünlerde toplumda virüsün pozitif belirtisi ve bulgusu olmadan dolaşan kişi sayısının Mart ve Nisan aylarından daha fazla olduğu bilgisi ise sonbahar döneminde hastalık tablosunun oldukça zor geçeceği Nisan ve Mayıs aylarından daha ağır olabileceğini işaret etmektedir.

BASİT 3 KURALA UYALIM

Koronavirüs'ün yeniden tırmanışa geçmesi ve durumun ciddiyetinin bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dile getirilmesi, yakın zaman ile ilgili endişe duyulmasına sebep oldu. Sağlık Bakanı, bu tedbirsizliğin devam etmesi halinde vaka sayımızın artacağına ve yeni tedbirlerin alınıp kısıtlamaların getirilebileceğine belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı-Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, ortaya çıkan Koronavirüs tablosunu değerlendirerek, 'Şu an virüsün tehlikesini bilmeyen ve en basit 3 kuralın (maske, mesafe, temizlik) farkında olmayan kitlenin yüzde 5'in altında olduğuna inanıyorum. Kırsal bölgede yaşayan insanlar bile güncel esprileri içinde Koronavirüs'ü kullanıyor ve bu konunun ciddiyetini biliyor' şeklinde konuştu.

İNSANLAR VİRÜSÜN KENDİLERİNİ ÖLDÜREBİLECEĞİNE İNANMIYOR

Bu aşamada akla, 'Eğer toplumun çok büyük bölümü bu virüsü tanıyor ve tehlikelerini biliyorsa neden tedbir almıyor' sorusu gelmektedir. Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a göre bunun sebebi kişilerin virüsün kendileri için öldürücü olduğuna inanmamaları veya böyle bir son olabileceğine ihtimal vermemelerinden kaynaklıdır.

KENDİMİZİN ÖĞRETMENİ OLMAK ZORUNDAYIZ

İçinde bulunduğumuz bu olumsuz tablonun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunların başında özellikle yazlıklarda işyeri sahiplerinin sorumsuz davranışları geliyor. Halkın sorumluluğunu yerine getirmeyen (maske takmayan garson ya da pazarcı) kişilerden alışveriş yapmaya devam etmesi ve kendilerinin öğretmeni olmamaları gibi örnekler vahim tablolarla karşılaşılması anlamına gelmektedir. Oysa kurallara uymayanları ayıklamak ve uyanlardan hizmet alarak onları ödüllendirmek hem işletme sahipleri ve çalışanları hem de müşterileri büyük bir riskten korumaya yardımcı olacaktır.

TEDBİRLER TATİLE ÇIKTI

Prof. Dr. Kemalettin Aydın, 'Görüldüğü kadarıyla tedbirler kumsalda ve kırsalda tatile çıktı. Böyle giderse tatil beldeleri, Anadolu'da taziye-düğün gibi kalabalık ortamları yaratanlar, köy ve kasabalarda samimiyet göstergesi olarak maskesiz ve mesafesiz bir araya gelenler, piknik alanlarında mangal başı tedbirsizlik yaşayanlar, bayram öncesi ve bayram sürecindeki yakınlaşmalar virüsün yayılmasına neden olan davranışlar arasında yer alıyor' dedi.

EYLÜL AYINA DİKKAT EDİLMELİ!

Okulların açılması ile birlikte Türkiye'nin dört köşesinden büyük şehirlere dönecek olan tatilcilerin metropollerde bir araya gelmeleri ile, Eylül ayının sonundan itibaren İstanbul ve Marmara bölgesi vakalarında tahminlerden daha fazla yükselme olacağını düşündüğünü belirten Prof. Dr. Kemalettin Aydın sözlerine şöyle devam etti;

'Bugün toplumda 'virüs pozitif' belirti ve bulgusu olmadan dolaşan insan sayısı Mart ve Nisan ayından daha fazla. Böyle olunca sonbahar dönemi hastalık tablosu, geride bıraktığımız ve hepimize korku dolu günler geçirten Nisan ve Mayıs aylarından daha ağır olacak gibi görünüyor' şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kemalettin Aydın'a göre bu tablonun hafifletilmesi ve ağır bir bilançoyla karşılaşılmaması için bugünden itibaren dikkatli olunması ve tüm tedbirlere uyulması büyük önem taşımaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal