Havadaki Kirletici Parçacıklar Anne Karnındaki Bebeğe Ulaşıyor

Yeni araştırmalarda aktarılan bilgilere göre metallerin de içinde yer aldığı kirletici parçacıklar, Londra’daki on beş kadının plasentasında tespit edildi.

30.09.2020-17:37 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-18:02) Havadaki Kirletici Parçacıklar Anne Karnındaki Bebeğe Ulaşıyor

Science of The Total Environment bülteninde yer verilen çalışmaya göre, solunum ile vücuda giren kirletici parçacıklar, akciğerlerden tutun da uzak organlara kadar gidebiliyor. Hatta bu kirletici parçacıklar insan plasentasındaki bazı hücreler tarafından yakalanıyor. Kimi zaman fetüsün de yakaladığı bu kirletici parçacıklar için araştırmacılar, fetüs gelişimi konusunda ne tür etkiler doğuracağının tam anlamıyla incelenmesi gerektiği belirtiyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde baş yazar olarak çalışan profesör Jonathan Grigg, ‘Bizim çalışmamız, kirli havada bulunan karbon parçacığı maddesinin solunmasıyla bu maddenin kan akışında gezdiğini ve plasentada önemli hücreler tarafından yakalandığını gösteriyor. Bu bilginin kanun organlarını, tecrit dönemi sonrasındaki trafik kaynaklı yayılımları azaltmaya teşvik etmesini umuyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Dr. Norrice Liu, fetüs üzerinde maruz kalınan kirliliğin olumsuz etkileri olduğunu, ‘Londra’daki kirlilik seviyeleri, yıllık sınırları sıklıkla aşıyor. Anne tarafından maruz kalınan yüksek kirlilik seviyeleri ile fetüste görülen sorunlar arasında bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Bu sorunlar arasında, doğum ağırlığının düşük olma tehlikesi de bulunuyor. Fakat şimdiye kadar, bu durumun vücutta nasıl meydana gelebildiğine yönelik fikirlerimiz sınırlıydı’ cümleleriyle ifade etti.

Bulunan parçacıkların incelenmesi üzerine gerçekleştirilen analiz, bu parçacıkların ağırlıklı olarak trafikle ilgili kaynaklardan çıktığı düşünülüyor. Tespit edilen metallerin birçoğunun yakıt yanması ile ilişkilendirilen, yakıt ile yağ katkılarından ve taşıt frenlerinin aşınmasından çıkan maddeler olduğu belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal