Gaz Sancısı

Yemekleri yerken ve sindirme aşamasında yutulan hava, mide ve bağırsakta sıkışarak gaz oluşmasına sebebiyet verebilir. Havayla birlikte içeri giren bakteriler, vücutta büyük rahatsızlıklara neden olurlar. Peki gaz sancısı neden oluşur. İşte detaylar…

03.08.2020-17:59 - (Son Güncelleme: 03.08.2020-17:51) Gaz Sancısı

Gazın şiddeti, sıkışmanın da şiddetini belirler. Zira, mideye oturan krampların, nefes alma zorluklarına değin giden acıların ilerlediği bir rahatsızlık görülebilir. İnsan iki büklüm halinde kıvrılıp kalırken, tuvalete çıkmakta zorluk çekebilir.

GAZ SANCISI NEDİR?

Gaz sancısı, ağırlıklı olarak bağırsak sorunu yaşayan kişilerde görülen, özellikle kadınlarda artarak meydana geldiği belirtilen nahoş bir durumdur.

Gaz sancısı, birçok nedenle ortaya çıkabilir. Geğirme, yellenme, karnın şişmesi, kramp benzeri saplanmalar gaz sancısının gelişinin işaretidir. Sancı, havanın vücutta sıkışmaya sebep olmasıdır.

GAZ SANCISI NASIL OLUŞUR?

Gaz sancısı birçok nedenden ötürü zuhur eder. Gaz sancısı nasıl geçer diye düşünecek olursak, önce bunun olası nedenlerini çözmemiz sorunu da gidermemiz adına yol gösterici olacaktır. Sebeplerin kimileri şunlardır:

  • Hareketsiz yaşam
  • Vücudun çalışmaması, sindirim sistemi güçlüğü
  • Bağışıklığın düşmesi
  • Alerji
  • Herhangi bir yiyecek ürününden ötürü görülen yan etki
  • Raf ömrü dolmuş gıda tüketimi
  • Yağ tüketimi
  • Baharatlı yiyecekler
  • Süt ve süt ürünlerinin çok kullanılması
  • Asitli içecekler, kahve tüketimi
  • Sigara tüketimi
  • Alkol tüketimi
  • Kış günü kendimize dikkat etmememiz

GAZ SANCISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gaz sancısı nasıl geçer diye düşünüldüğünde; onun kimde, hangi yaş aralığında ve nasıl geliştiği çok önem arz eder. Gelip geçici bir sancı mı, yoksa kronik bir rahatsızlığa aralanan kapı mı olduğu iyi tespit edilmelidir.

Bebeklerde de gaz sancısı çok görülmektedir. Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer diye soracak olursak, annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Onların baklagil tüketimi, lifi fazla kaçırması, süte karışan etken maddeleri de etkilemektedir. Çocuk sütü emerken gaz sıkışması görülebilmektedir. Zaten, her emme işleminden sonra, bebeklerin sırtları sıvazlanmalı, gazları çıkarılmalıdır. Ayrıca, onların rahatça dışkılamaları da gazın midelerinde veya bağırsaklarında baskılanmasına engel olacaktır.

Yetişkinlerde gaz sancısının nasıl geçeceğine gelince, lif oranı yüksek besinlerin tüketilmesinde orana ve sınıra dikkat edilmesi gerekmektedir. Lahana, enginar, fasulye, soğan, süt, yoğurt, elma, armut, şeftali, buğday, kepek, pirinç gibi malzemelerin aşırı yahut bir arada tüketilmesi gaz sıkışmasına sebebiyet verebilir.

Bu yönde, kişi, kendini çok iyi gözlemlemeli, yediği gıdalara dikkat etmelidir. Süt çok gaz yaptığı için, onun da laktozsuz türü tercih edilmelidir. Patates kızartması, patlıcan kızartması, bol yağda yapılan yemekler de gaza neden olur. Bir de bunlarla asitli içecekler, bira tüketiliyorsa, midenin ve bağırsakların zorlanacağı görülebilir. Bunun yerine, sulu gıdalar tercih edilmesi, bolca su içilmesi tavsiyedir. Gaz sancıları birkaç kere tekrar ediyor, hayatınızı dayanılmaz dereceye getiriyorsa, acilen bir uzman desteği de alınması gerekebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal