Avustralya Sigara Kullanımını Tamamen Kaldıracak

Sağlığa birçok zararı olduğu bilinen sigara için ülkelerde çeşitli sınırlamalar getirildiği biliniyor. Avustralya’da sigara kullanımını kaldırmaya yönelik hazırlanan yeni düzenlemeye göre, tiryakilerin sigara almak için doktor reçetesi alması gerekecek. 

13.10.2020-14:05 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-14:08) Avustralya Sigara Kullanımını Tamamen Kaldıracak

 Avusturalya’da, yüzde 15 olan sigara tüketim oranını 5 yıl içinde yüzde 10 oranına düşürme planlanıyor. Queensland Üniversitesi ve Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi’nin finanse ettiği Araştırma Mükemmelliği Merkezi, sigara kullanımını neredeyse tamamen ortadan kaldıracak yeni bir düzenleme ortaya attı.

Araştırma Mükemmelliği Merkezinin, ‘Tütün Oyununu Sonlandırmayı Başarmak’ (CREATE) temasına uygun olarak hazırladığı bu plan doğrultusunda, 2025 yılına kadar sigara kullanımının yüzde 5 oranında düşürülmesi planlanırken, doktor reçetesi ile yalnızca eczanelerden satın alınması hedefleniyor.

BİRİNCİ HEDEF TEDARİK ZORLAŞTIRMAK

İlk olarak tütüne ulaşmayı zorlaştırma hedefinde olduklarını ifade eden CREATE Direktörü Doç. Dr. Coral Gartner, perakendecilerin sayısının azaltılacağını ve eczane gibi belirli yerlerden satışının sağlanacağını aktardı.

Ticari sigara satışlarının aşamalı şekilde kaldırılması planlırken, belirli bir yıl sonrasında doğmuş olanlara sigara satışının sağlanmaması da hedefler arasında. Ayrıca bir diğer hedef, tütünün içindeki maddeleri bağımlılık yapmayacak, daha lezzetli hale getirmeyecek veya en zararlı ürünleri piyasadan tamamen kaldıracak biçimde planlamak.

Sigarayla mücadele konusunda tüm dünyaya Avustralya’nın liderlik yaptığını söyleyen Gartner, ‘Avustralya'da sigara içme oranı yüzde 15'in biraz altında, fakat sıfıra yakın sigara içme oranı yakalamak istiyorsak iyi tasarlanmış bir final stratejisine ihtiyacımız var. Avustralya, tütün ürünleri için düz paketi zorunlu kılan ilk ülkeydi, bu şu anda 17 farklı ülkede de uygulanmaktadır.’ açıklamasını yaparak, sigara içme yaygınlığını azaltmanın hızlandırılması ile dumansız hava sahasına geçişin kolaylaşacığını aktardı. 

Ülke nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 15’ine denk gelen 2,3 milyon Avustralyalı tütün ürünleri tüketilmekte. Kapalı mekanlarda, plajlarda ve halkın yoğun olduğu caddelerde sigaranın yasak olduğu Avustralya, dünyanın en pahalı sigarasını satma konusunda listenin birinci sırasında.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal