Ağız Kokusunun Nedeni Bu Olabilir!

Ağız kokusu, mide de yanma ve ses kısıklıkları mide fıtığının belirtileri olabilir. Mide fıtığı tedavi edilmez ise reflüye de neden olarak hastaların zor bir süreç yaşamasına neden olur. Peki, mide fıtığı nedir? Mide fıtığının belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

16.03.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 16.03.2020-17:16) Ağız Kokusunun Nedeni Bu Olabilir!

Mide fıtığı, mide ile yemek borusu arasındaki kasların güçsüzleşmesi y ada erimesiyle midenin yemek borusuna doğru sarkmasıyla ortaya çıkan ve kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Çeşitli sebepler birlikte midenin yukarı kısmındaki kasların zayıflık ve genişliğe meyilli olması da mide fıtığına yol açabilir. Yani bu hastalık diyafram kasının zayıflaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hemen her yaşta görülebilen mide fıtığı genel olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkmaktadır. Mide fıtığına neden olan pek çok durum vardır. Obezite, sağlıksız beslenme sebebiyle sürekli kabız olmak, ileri yaşa bağlı kas zayıflamasının meydana gelmesi, kronik sigara içiciliği, genetik olarak bu hastalığa bedensel yatkınlık, kaygılı ve stresli yaşam mide fıtığının ortaya çıkma ihtimalini artırır. Ağır taşıma, hamilelik ve vücudu aşırı zorlama da sebepler arasında sayılabilir. Mide fıtığı tedavi edilmediği sürece bazı hastalarda şiddetli reflüye neden olabilir.

MİDE FITIĞININ BELİTİLERİ NELERDİR?

Mide fıtığı çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyerek sinsi bir şekilde ilerler. İlerleyen dönemlerde de kendini şu belirtilerle gösterebilir:

  • Ağız kokusu,
  • Midede ve göğüs arkasında yanma, ekşime
  • Yemek esnasında boğazda ve yemek borusunda takılma hissi
  • Gece yüksek yastıkta yatma ihtiyacı,
  • Öksürük krizleri, ses kısıklığı
  • Ani geğirmeler
  • Ağırlık kaldırırken, eğilirken, dışkılamada göğüs kafesi arkasında yanma, ağrı
  • Gıda artıklarının aniden ağıza gelmesi
  • Paraösefagial tipte mide kanaması, kanlı kusma

MİDE FITIĞI NASIL ÖNLENİR?

Gece geç saatlerde yemek yememek, tok karna yüzmemek mide fıtığı için önlemdir. Kabızlığı da önleyen lifli gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir. Ağır işlerde çalışan kişiler ergonomik açıdan tedbirli olması gerekir. Hamile olan kişilerin beslenmelerinde aşırıya kaçmamaları gerekir. Alkol, sigara, kahve, çikolata, asitli yiyecek ve içecekler, aşırı yağlı gıdalar, acılı, salçalı ve baharatlı gıdalar mide kapakçığının gevşemesine neden olur. Yatmadan 2 saat önce gıda alımı durdurulmalıdır. Bunlara karşı dikkatli olunmalıdır. Stresten kaçınmak da çok önemlidir.

MİDE FITIĞINDA AMELİYAT GEREKTİREN DURUMLAR

Bazı durumlarda mide fıtığına acil olarak ameliyatla müdahale edilmesi gerekir. Ameliyatla müdahale edilmesi gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide içerisindeki asit, yemek borusu iç kısmını döşeyen epitelde hasara sebep olur. Bu durum kronikleşirse, yemek borusunda Barrett olarak isimlendirilen ve kansere dönüşme olasılığı olan değişiklikler ortaya çıkar. Bu durumda kesin ameliyat önerilir.
  • Ömür boyu ilaç kullanmak istemeyen kişiler ameliyatla tedavi edilebilir.
  • Mide fıtığının bazı türlerinde fıtık boğulması meydana gelebilir. Böyle durumlarda reflünün şiddetine göre ameliyat önerilir.
  • Doğum kontrol ilaçları, tansiyon, kemik erimesi ilaçları ve ağrı kesiciler reflünün tetiklenmesine neden olur. Bu ilaçların kesilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ameliyat gerekir.
  • Kilo vermekte zorlanan, stresli ortamlarda yaşayan, devamlı ilaç kullanmakta zorluk çeken reflü hastalarında ameliyat, bir seçenek olarak düşünülmektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal