Resmi tatilde yapılan EFT hesaba geçer mi? 19 Mayıs'ta EFT yapılır mı? Bugün yapılan EFT hesaba ne zaman geçer?

Resmi tatillerde pek çok kurum kapalı olurken bu kurumlardan bir tanesi de bankalardır. Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle pek çok kurum kapalı olacak. Para gönderimi yapmak isteyen vatandaşlar ise yapılan EFT’lerin bugün hesaplara geçip geçmediğini merak ediyor. Peki, Bugün yapılan EFT’ler ne zaman hesaba geçer? 19 Mayıs’ta EFT yapılır mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

19.05.2022-11:59 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-11:59) Resmi tatilde yapılan EFT hesaba geçer mi? 19 Mayıs'ta EFT yapılır mı? Bugün yapılan EFT hesaba ne zaman geçer?

Ülkemizde resmi tatil olan günler bulunmaktadır. Bu günde kurumlar tatil yaparken işlemlerde alınmamaktadır. 19 Mayıs’ta resmi tatillerden bir tanesidir. Bu günde bankaya işi düşen vatandaşlar yapılan EFT’lerin hesaba geçip geçmediğini ne zaman geçeceğini merak ediyor. Peki, Bugün yapılan EFT’ler ne zaman hesaba geçer? 19 Mayıs’ta EFT yapılır mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Bugün yapılan EFT’ler ne zaman hesaba geçer?

Bankaların internet bankacılığını ya da mobil bankacılığını kullanan vatandaşlar 19 Mayıs günü para gönderimi yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Yapılan EFT’ler 18 Mayıs günü mesai sonu ile birlikte bitti. 19 Mayıs Perşembe günü yapılan EFT işlemleri 20 Mayıs günü hesaplarda olacak.

Resmi tatilde EFT yapılır mı

EFT’lerin hesaba aktarılması 10 – 20 dakika arasında yapılmaktadır. Bu durum bankanın yoğunluğuna göre değişirken bazen bir saati bulabiliyor. Mesai saati dışında yapılan EFT işlemleri ise mesai başlaması ile birlikte hesaplara aktarılmaktadır. Cuma günü mesai sonu yapılan EFT işlemleri ise Pazartesi günü aktarılmaktadır. Ancak paranızın hemen gönderilmesini istiyorsanız FAST ile anında gönderim sağlanabilir. Resmi tatillerde de FAST ile para gönderilebilir.

EFT nedir?

EFT, TL üzerinden yapılan bankalar arası elektronik para aktarımıdır. Bu sistem ilk olarak 1992 yılında uygulanmaya başlanmıştır. 2000 yılında yapılan yeniden yapılandırma ile ikinci nesil EFT Sistemi kullanılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından ise üçüncü nesil EFT Sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ise 2013 yılında uygulamaya geçildi.

Bu sistem ile birlikte EFT işlemi iki işlevsel bileşene ayrıldı. Yeni sistemde yer alan iki işlevden birincisi müşteriler arasında gerçekleştirilen TL aktarımıdır. İkincisi ise Bankalar arasında gerçekleştirilen TL aktarımıdır. Bankalar arası yapılan aktarımlarda yurt dışı finansal kuruluşlara sağladıkları muhabirlik hizmetlerine ilişkin bankacılık ödemeleri gerçekleştirilmektedir.

Vatandaşlara sunulan bu hizmetlerin hepsi TCMB'nin kendi insan kaynakları ve teknik imkanlarıyla oluşturuldu.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal