Prof. Dr. Nevzat Tarhan İç huzurun sırrını açıkladı!

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, katıldığı programda iç huzur ve denge hakkında önemli tavsiyelerde bulundu. Tarhan, "Dünyayı değiştirmek yerine kendimizi değiştirelim, sıradan şeylerden mutlu olalım. Bu ikisini başarırsak huzuru yakalamak çok kolay"dedi.

29.01.2024-17:59 - (Son Güncelleme: 29.01.2024-17:59) Prof. Dr. Nevzat Tarhan İç huzurun sırrını açıkladı!

İnsanların başarıya ulaşmak için birçok yolu denediklerini ve bu konuda dışarılarda arayışta olduklarını aktararak başarının kaynağının iç huzurda yattığını belirterek, "Asıl başarıya sahip olan insanlar iç huzura sahip insanlardır. Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder’’ şeklinde konuştu.

Mutluluk haz odaklı düşünmemek gerek!

Nevzat tarhan

Huzur kelimesinin İngilizce'de tam karşılığının bulunmadığını, Türk milletinin anladığı şekildeki huzurun batı kültüründeki yerinin farklı olduğunu kaydederek, huzur kelimesinin kültürel bir boyutu olduğunu ifade ederek, ancak huzur kelimesinin batı kültüründe mutluluk ile özdeşleştirildiğini, oradaki mutluluğun da haz odaklı ve heyecan arayışı şeklinde tanımlandığını anlatan Tarhan, huzuru haz odaklı düşünmek büyük bir yanılgı olacağını aktardı.

Olumsuz duyguları yok sayan bir felsefe ortaya çıkıyor!

Ego son zamanlarda önemli bir sorun haline geldiğini aktaran Tarhan, egosu büyük olan insanın mutlu olamayacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Haz peşinde olan insan modeli tanımlandı. Devamlı heyecan içerisinde. Amerika'da en ufak bir şeyde sevindirik olurlar. Her şeye sevinir, aşırı duygu tezahürü yapılır. Öyle olunca da devamlı bir heyecan arayışındalar. Böyle olunca tamamen olumsuz duyguları reddediyorlar, olumsuz duyguları yok sayan bir felsefe ortaya çıkıyor. Halbuki olumsuz duygular da insanın hayatının bir gerçeği. Bu ikisini yönetmek gerekiyor, bunu yönetemeyince hedonistik bir felsefe ortaya çıkıyor."

İç yolculuğa çıkmak gerek!

Nevzat tarhan

AA’dan edinilen bilgilere göre, İnsan denilen varlığın, gerçek benliği bir de gönlündeki olmayı istediği bir benlik olduğunu aktaran Tarhan,"İdeal benliğe her zaman ulaşamayız. O üç benlik arasında dengeyi sağlamak… Çünkü ideal benlik gerçekçi olmuyor. O, olması gereken benliği yakaladığı zaman huzuru yakalıyor insan. Bunun için muhakkak kişinin kendi iç yolculuğuna çıkıp kendini tanıması gerekiyor’’ dedi.

Yanlışları yönetmek önemli!

Sağlığın ve iyiliğin öneminden bahsederek, huzurun da beraberinde getirdiğini söyleyen Tarhan, dinginlik ve huzurun bir birine yakın ve tamamlayıcı kelimeler olduğunu vurgulayan, "Fırtınaların içinde sakin kalabiliyorsun. Curcuna içerisinde sessiz kalabilmek... Bunun birinci şartı kabul. Kabul edeceksin, kabul etmek teslim olmak değil. Yanlışları kabul edeceksin ama bunu yöneteceksin. Asıl başarıya sahip olan insanlar iç huzura sahip insanlardır. Kendini büyük, kibirli gören insanlar vardır, kapının eşiğiyle kavga eder’’ diye konuştu.

Şükür duygusunun önemi çok büyük!

Bazı duyguların önemine işaret eden Tarhan, şükür duygusunun insana kendini iyi hissettirdiğini belirterek, sıradan şeylerle mutlu olmanın çok kıymetli olduğunu aktararak Tarhan, "Sabah kalktığımda, 'Elim kolum sağlam, sıcak bir evdeyim, çoluğum, çocuğum yanımda. Bu benim için bir şükran meselesidir', deyip hemen kafasına olumsuz düşünceleri getirmemek, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilmek, rutin şeylerden mutlu olmak gerekiyor. İnsan bunu başardığında bir rahatlık hisseder, zor şeyleri daha rahat yapabilir ama öbür türlü motivasyonu kırılır’’ önemli açıklamalarda bulundu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal