Otomatik vites araba nasıl kullanılır? Otomatik vites harfleri ve anlamları

Otomatik vites arabalar nasıl kullanılır? Otomatik vites de bulunan harfler ne anlama anlama geliyor? Neden otomatik vites araba tercih ediliyor? Otomatik vites arabaların özellikleri neler? İşte detaylar...

23.05.2022-13:45 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-13:45) Otomatik vites araba nasıl kullanılır? Otomatik vites harfleri ve anlamları

Otomatik vites arabalar sürücülerin tercihleri arasında yer alıyor. Kullanım kolaylığı sağlamasıyla araba sürmeyi kolaylaştırıyor. Hıza göre arttırılan vites otomatik vites de kendi kendine ayarlıyor. Buda sürücülere kolaylık sağlıyor? Peki otomatik vites araba nasıl sürülür? Detaylar haberimizde!

Otomatik vites araba nasıl kullanılır?

18 yaşını gelince vatandaşları ehliyet heyecanı sarıyor. Ehliyet kurslarına gidip önce yazılı sınav daha sonra uygulamalı sınava girip başarılı olduğu takdirde sürücü belgelerini alıyorlar. Yeni sistemde kursa kayıt olurken kullanacağınız araba türüne göre yani manuel yada otomatik vites seçeneği yapabiliyorsunuz. Eğer sürücü belgesine sahipseniz ve ilk kez trafiğe çıkacaksanız otomatik vites sizin için çok daha rahat olacaktır. Çünkü manuel arabadaki gibi debraja ihtiyaç duymayacaksınız. Gaz ve frenden oluşan sistemle trafikte sadece direksiyon hakimiyetine ihtiyacınız olacak. Buda trafikte araba kullanmanızı kolaylaştıracak.

Kullanıcıların söylediği otomatik vites manuel bir arabaya göre daha fazla yakıt harcadığı yönünde söylentiler vardı. Bu söylentiler artık gerçekliğini yitiriyor. Trafikte pek çok otomatik vites arabaya rastlamak mümkün. Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde sıkışık trafikte otomatik vites araba tercih ediliyor.

Otomatik vites harfleri

Manuel arabada viteslerde rakamları görürüz. Fakat otomatik vites arabada rakamlar yerine harfler mevcuttur. Bu harfler P,D,R,N şeklindedir. Peki ne anlama geliyor bakalım...

P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites.

D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites.

R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites.

N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.

Acemiler için otomatik vites

Yeni ehliyetini almış sürücüler trafikte zorlanabilirler. Önce boş yollarda ara sokaklarda kendini hazırlayıp daha sonra trafiğe çıkmayı tercih ediyorlar. Fakat araba sürmek artık kolaylaştı. Otomatik vites sayesinde trafikte sorunsuz ilerleyebilirsiniz. Eğer yine de tedirgin iseniz internette otomatik vites arabaya yönelik videoları izleyip kendinizi daha hazır hale getirebilirsiniz.

Otomatik vites arabada, arabaya bindiğinizde ayağınızı frene basıp P de olan vitesi D ye getirip el frenini indiriniz. Yavaşca gaza basıp gitmek istediğiniz yöne doğru direksiyonu çevirerek hareket edebilirsiniz. Eğer geri geri gitmek istiyorsanız önce frene basıp D 'de olan vitesi R ye getirerek gaza basmadan ayağınızı frenden çekip geri geri gitmesini sağlayabilirsiniz.

Park etmeye gelecek olursak park edeceğiniz alana yerleşmek için pozisyon alarak vitesi N ye getirip arabayı boşa almanızı öneririz. Daha sonra vitesi P kısmına getirip park etmeniz mümkün olacaktır.

Herkesi korkutan yokuşlarda rampada arabayı nasıl hareket ettiririz sorusuna. Manuel arabada çıkmak biraz daha zor çünkü debraj işin içine giriyor. Otomatik vites arabada ise normal düz yoldaymışsın gibi yokuşta da aynı şekilde hareket edebiliyorsun. Arabanın geri kaçması olası değil. Çünkü otomatik arabaların çoğunda yokuş desteği olduğu için bir sorun yaşanıyor. Sadece düz yola göre yokuş ve rampalarda daha fazla gaza basmak gerekiyor.

Hazal Altıparmak
hazalaltiparmak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal