Lassa ateşi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lassa ateşi virüsü nerede? Nijerya’da Lassa ateşi salgını yaşanıyor

Hayvandan insana bulaştığı belirtilen Lassa ateşi salgını sebebiyle Nijerya’da 4 ayda 156 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hükümet geçtiğimiz yılın Şubat ayında Lassa ateşi salgını sebebiyle ‘acil durum’ ilanı vermişti. Peki Lassa ateşi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lassa ateşi virüsü nerede? İşte soruların yanıtları…

10.05.2024-17:37 - (Son Güncelleme: 10.05.2024-17:37) Lassa ateşi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lassa ateşi virüsü nerede? Nijerya’da Lassa ateşi salgını yaşanıyor

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak - 28 Nisan tarihleri arasında Lassa ateşi salgınının başkent Abuja'nın yanı sıra 28 eyalete yayıldığı belirtildi. Açıklamada, bu dönemde 857 Lassa ateşi vakası tespit edildiği ve salgın nedeniyle 156 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Ülkede geçen yıl ise 1170 Lassa ateşi vakası tespit edilmiş ve 219 kişi hayatını kaybetmişti. Nijerya hükümeti, Şubat 2023'te Lassa ateşi salgını nedeniyle "acil durum" ilan etmişti. 

Lassa ateşi hastalığı nedir?

Lassa Ateşi, Batı Afrika'da görülen akut viral bir hastalıktır. Adını, ilk vakalarının Nijerya'nın Lassa bölgesinde görülmesinden almıştır. Lassa Ateşi'nin etkeni, Arenaviridae ailesine mensup tek iplikli bir RNA virüsüdür.

Lassa ateşi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lassa ateşi virüsü nerede? Nijerya’da Lassa ateşi salgını yaşanıyor

Hastalığın belirti ve bulguları genellikle virüsle temasın ardından 1-3 hafta içinde ortaya çıkar. Hastaların yaklaşık %80'inde semptomlar hafif ve tanı konulamayacak kadar hafiftir. Bunlar arasında hafif ateş, başağrısı, genel kırıklık ve halsizlik yer alır. Ancak enfekte olanların %20'sinde semptomlar ciddileşebilir. Kanamalar (dişetleri, gözler veya burun kanamaları gibi), solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem, göğüs, sırt ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca ensefalit, tremorlar ve işitme kaybı gibi nörolojik problemler de görülebilir.

İlk semptomların başlamasından sonra, hastaların %15-20'sinde, özellikle hastaneye yatırılan vakalarda iki hafta içinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölüm görülebilir. Hastalığa yakalanan, özellikle hamile kadınlar, ölüm riski daha yüksektir. Hamile kadınlarda enfekte annelerin fetüslerinin %95'inin ölümüyle sonuçlanabilen ciddi bir komplikasyon olan spontan düşük de sık görülebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal