Osman Kavala Davasında Karar Verildi!

FETÖ'nün, 15 Temmuz tarihindeki darbe teşebbüsüyle ilgili soruşturma çerçevesinde tutuklanan Osman Kavala ile yakalama kararı olan eski CIA müşaviri Henri Jak Barkey hakkında, "siyasal veya askeri casusluk" ile "Anayasa'yı ihlal" kabahatinden açılan davanın ilk mahkemesi yapıldı.

18.12.2020-17:10 - (Son Güncelleme: 18.12.2020-17:55) Osman Kavala Davasında Karar Verildi!

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde düzenlenen ilk duruşmaya, tutuklu zanlı Osman Kavala olduğu cezaevinden SEGBİS ile katılım sağladı. Osman Kavala'nın avukatlarının olduğu mahkemeye, kaçak zanlı Barkey katılmadı.

Mahkemeye, Hollanda, Almanya ile İsviçre Başkonsolosları ve ABD, Norveç, Danimarka ve İsveç konsolosluk temsilcileri, Uluslararası Af örgütü temsilcisi ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu seyirci olarak yer aldı.

Kimlik belirleme işleminin akabinde mahkemede iddianamenin özeti okundu. Mahkeme, tutuklu zanlı Osman Kavala'nın savunma yapmasıyla sürdü.

Tutuklu zanlı Osman Kavala üzerinde olan suçlamaların hiçbirinin olgusal bir esasa dayanmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

 

"Bu suçlamalar dünya görüşüm ve yürüttüğüm faaliyetlerle taban tabana zıt. Üzerime atılı casusluk suçlamasının kolay olmadığı fark edilmiş olacak ki iddianamede suçun nasıl oluştuğuna dair Gezi Parkı olayları anlatılmış. Talimatım altında çalışan insanlarla Gezi Parkı olaylarını yönettiğim şeklinde fantastik bir kurgu vardı. Benim, Gezi Parkı olaylarını önceden bildiğime, hükümeti devirmeye çalıştığıma dair hiçbir delil olmamasına karşın bu suçlamalar yapılmış. Suçlamalar, olgusal gerçeklerden kopuk ve çelişki halindedir" şeklinde konuştu.

Osman Kavala, şu açıklamada bulundu:

 "Hayatım boyunca askeri darbelere karşı çıktım. Ordunun siyasete karışmasını eleştirdim. Gülenci örgüt ile irtibatım olmadı. Hayat görüşüm buna izin vermez. Yurtdışı seyahatlerimde görüştüğüm kişiler bellidir. Henri Barkey ile süreklilik arz eden bir irtibatım olmadı. 2016 yılında bir lokantada tesadüfen karşılaşmamız dışında hiçbir görüşmemiz hatta telefon konuşmamız olmadı."

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisi ile ilgili aldığı beraat kararından söz eden Osman Kavala "Açık Toplum Vakfı faaliyetlerini yasalara uygun bir şekilde yürüttü. Bu vakfın yönetiminde olarak ben de faaliyetlerden sorumluyum ancak tek başıma karar almadım. Beraat ve tahliye kararlarına karşı yıllardır tutuklu olmam işkence haline geldi" diye konuştu.

Tutuklu zanlı Osman Kavala'nın savunma yapmasının akabinde zanlılar dinlendi.

Osman Kavala'nın savunmasının akabinde zanlı ifadelerine geçildi. Zanlı Cem Fadıl Bozkurt, Kavala'nın 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle bir alakalı olup olmadığını bilmediğini anımsatarak, "Alaton'lar benim ortağımdı. İshak Alaton'un darbe girişimini 1 hafta önce den Henri Barkey'den öğrendiğini biliyorum. Darbeden kısa süre sonra beni İshak Bey'in doktoru aradı. İshak Bey'in dilinin altında tümör olduğunu, bir kısmını aldığını, bir kısmının yurt dışında tedavi edilmesi gerektiğini, ancak İshak Bey'in buna rıza göstermediğini söyledi. Ben de İshak Bey'i aradım. Sağlık durumundan konuştuktan sonra bana 15 Temmuz'da nerede olduğumu sordu. Söyledim. Kendisi de Türkiye'de olduğunu söyleyerek, 'Leyla Amerika'ya gitti çocuklarla.' dedi. 'Siz niye gitmediniz?' diye sordum. 'Beni bu saatten sonra alsalar ne olur' dedi." şeklinde konuştu.

Bozkurt, ifadesinin akabinde şöyle konuştu:

"'Sizin hala FETÖ ile irtibatınız var mı?' diye sordum. 'Geçen hafta Hanri buradaydı.' Olayları ondan öğrendik, çocukları da önlem amaçlı Amerika'ya yolladık.' dedi. Bir süre sonra tedaviye gitti, döndü ama bir süre sonra öldü zaten. İshak Bey ile Osman Kavala'nın da yakın ilişkisi vardı. Soros ile İshak Bey, ABD'deki Açık Toplum Vakfının Türkiye'deki şubesi gibi bir şey açmayı düşünüyorlardı 2004'te. Can Paker, Leyla Alaton ve Osman Kavala açık toplum hareketini başlattılar, 2009'da da vakfı kurdular. Vakfın içinde çalışma komiteleri vardı. Leyla Alaton ile Osman Kavala, 'strateji geliştirme' komitesinde birlikte çalışıyorlardı. Bu bilgiler açık kaynaklarda da vardı, 15 Temmuz'dan sonra sitelerden kaldırmışlar."

Zanlı Osman Kavala, zanlıya, "Benim Leyla Alaton ile birlikte aynı komitede çalıştığım kanısına nasıl vardınız? Böyle bir şey yok" ifadeleriyle konuşunca zanlı Bozkurt, "Web sitelerinde açıkça yazıyordu." şeklinde konuştu.

Mahkemede dinlenilen zanlılardan, Henri Barkey'in Büyükada'da toplantı düzenlediği otelin resepsiyon çalışanı Ayhan Ulaş da ifade verdi. Zanlı Ulaş, "Kavala'yı tanımıyorum. Barkey çalıştığım otele gelmişti. 15 Temmuz'dan 2 gün sonra otelden ayrıldılar. Ayrıldıklarında resepsiyonda Pensilvanya çanı gördüm. Müdürlüğe teslim ettim, onlar da emniyete teslim etti." ifadelerini kullandı.

Zanlı Osman Kavala ile zanlıların dinlenmesinin akabinde de hakim kararını verdi.

Davada Savcı, Kavala'nın tutukluluk durumunun sürmesini istedi. Leyla Alaton'un zanlı olarak dinlenmesini talep etti. Hakim, Kavala'nın tutukluluğunun sürmesine karar verdi. Bu durumda dava 5 Şubat tarihine alındı. Davada aynı zamanda Leyla Alaton zanlı olarak dinlenecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal