Nil Sularını İçin Birbirlerine Girdiler: Bu Son Fırsat

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında Nil Sularını paylaşamama krizi yaşanıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ‘Nil suları kırmızı çizgidir. Su haklarımızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz.’ dedi. Mısır Dışişleri Bakanı ise, Hedasi Barajı'yla ilgili müzakerelerin, anlaşmaya varmak için son fırsat olduğunu bildirdi.

05.04.2021-10:59 - (Son Güncelleme: 05.04.2021-10:59) Nil Sularını İçin Birbirlerine Girdiler: Bu Son Fırsat

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Afrika Birliği gözetimi altında Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Hedasi Barajı'yla alakalı yürütülen üçlü müzakerelere dair açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Şukri, Kinşasa'daki görüşmelerin, barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda anlaşmaya varmak için son fırsat olduğunu belirtti. Şukri, Kinşasa'daki toplantıların uluslararası ortakların katılmasıyla ciddi ve aktif müzakereler için yeni bir oturum başlatılmasını sağlaması gerektiğini söyledi. 

NİL SULARI KRİZİ NEDENİYLE HAFTALARDIR TOPLANTI YAPILAMIYOR 

Afrika Birliğinde dönem başkanlığını devralan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin davetiyle başkent Kinşada'da Hedasi Barajı'yla ilgili üç ülke arasında görüşmeler başlamıştı. Yapılan görüşmelerin bugün de devam etmesi düşünülüyor. Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki müzakereler, yaşanan krizler nedeniyle haftalardır yapılamıyor. 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 30 Mart'ta Süveyş kentinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusunda bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varmayı ümit ettiklerini belirtmişti. 

HİÇ KİMSE MISIR'DAN BİR SU NOKTASI ALAMAZ

 Sisi, ‘Nil suları kırmızı çizgidir. Su haklarımızın ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz. Mısır'ın sularının herhangi bir şekilde ihlal edilmesi, tüm bölgenin istikrarını tehdit eden bir tepkiye yol açacaktır. Hiç kimse Mısır'dan bir su noktası alamaz, denemek isteyen yaklaşsın.’ ifadelerini kullanmıştı. Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşamadıkları halde barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğine dikkat çekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal