Mutluluk iksirinin hasadı başladı: Kilosu 100 bin TL’den satılıyor

Halk arasında mutluluk iksiri olarak bilinen safran bitkisinin hasat dönemi geldi. Gıda, ilaç, kozmetik gibi pek çok farklı alanda kullanılan safranın kilosunun 100 bin TL gibi bir rakamdan satışa sunulduğu ifade ediliyor. Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

11.10.2022-13:36 - (Son Güncelleme: 11.10.2022-17:05)

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinin sembol bitkisi safranın hasat dönemi geldi çattı. Hücre yenilemeden vücut direncini yükseltmeye kadar pek çok faydası bulunan safranın kilosunun 100 bin TL’den satışa konulduğu öğrenildi. 

Mutluluk iksirinin hasadı başladı

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran bitkisinin, havaların erken soğuması nedeniyle şimdiden çiçek açtığı ifade ediliyor. Ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safran dikimi 29 çiftçi tarafından 79 dekar alanda yapıldı.

Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu ve sayısız diğer sağlık sorunlarına şifa olan safran, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor.

Safran bitkisi

Çiçekler erken açtı

Safran bitkisinin üretimini yapan İsmail Yılmaz, safranın bu haftadan itibaren çiçek açmaya başladığını söyleyerek, "İnşallah 45 gün civarında çiçek toplamaya devam ederiz. Havalar erken soğudu. Çiçeklenme hızlı başladı. İyi bir sezon olacağını umuyorum" dedi.

Kilosu 100 bin TL’den satılıyor

27 dönüm alanda ekim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, 20 kilogram ürün beklediklerini kaydetti. Safranın 100 bin liradan alıcısı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Şuan ki kilogram satış fiyatımız 100 bin lira civarında, alıcısı var. Bu sene Avrupa ve Arap ülkelerinden gelenler var. Bunlar safrana meraklılar. Tarlada görmek ve satın almak istiyorlar" diye konuştu.

Safran bitkisi bölgedeki ekonominin önemli bir kısmını oluştururken, sağladığı faydalar ve görselliği sebebiyle ise turizmin de hareketlenmesini sağlıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal