Muhtarlık Seçim ve Haklarıyla İlgili Yeni Düzenleme!

Muhtarların seçim sürecinden özlük haklarına kadar pek çok hususta düzenleme yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daima oldukça önem verdiği, maaş başta olarak sosyal haklarına ilişkin pek çok uygulamayı imzaladığı muhtarlar için yeni bir düzenleme daha uygulamaya konacak.

09.04.2021-14:39 - (Son Güncelleme: 09.04.2021-14:39) Muhtarlık Seçim ve Haklarıyla İlgili Yeni Düzenleme!

Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın oldukça önemsediği, maaş konusu başta olarak sosyal haklarına dair pek çok uygulamayı imzaladığı muhtarlara dair bir düzenleme daha geliyor. İçişleri Bakanlığı aracılığıyla gerçekleştirilen yapılan çalışma sonucunda muhtarların vazife ile yetkileri arttırılıp, seçimleri de tekrar düzenleniyor. Kadına karşı şiddet ile hayvanlara eziyet ile mücadelenin kapsamına muhtarlar da ekleniyor. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan değişiklikte öne çıkanlar;

Yurt genelinde şu an 18 bin 236 köy, 32 bin 58 mahalle muhtarlığı mevcut. Türkiye'de nüfusun % 93'e yakın kısmı kentlerde, % 7,2'lik kısmı da köy ve beldelerde ikamet ediyor.

ADAYLAR BAŞVURU KURULLARINA BAŞVURACAK

Muhtarlık görevine aday olmak isteyen kişiler şehir, ilçe seçim kurullarına başvuracak. Var olan sistemde adaylık başvurusu sistemi yok.

SABIKALILAR MUHTAR OLAMAYACAK

Muhtar adayları olanlara seçim ile gelinen görevlerdekilerde istenen özelliklerin olup olmadığı göz önünde bulundurulacak. Her muhtarlık seçiminin ardından pek çok muhtar sabıkalı, toplumun vicdanını huzursuz edecek kabahatleri işlemiş şahıslar çıkabiliyor. Getirilen yeni düzenleme sayesinde bu durum önlenmek isteniyor.

BİRLEŞİK OY PUSULASI

Muhtarlık için ise birleşik oy pusulası hazırlanacak. Var olan sistemde her aday kendi için pusula bastırarak sandıklara atıyordu.

HAZİRAN AYINDA SEÇİM

AK Parti, gerçekleştirilecek bir Anayasa değişikliği sayesinde yerel seçimler ile muhtarlık seçimlerinin ayrılmasını istiyor. Düzenlenen metinde muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden ayrılarak beş senede bir haziran ayında yapılmasını tahmin ediliyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal