Meclise Taşınan Temiz Twitch Olayı Nedir?

Twitch üzerinden kara para aklama olayı gündem oldu ve şimdi meclise taşındı. Şimdi de emniyet görevlileri 11 ilde Twitch kara para aklama operasyonu düzenledi. Peki, temiz Twitch olayı nedir?

01.11.2021-11:16 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-09:33)

Geçtiğimiz haftalarda bir Twitch kullanıcısı Twitch yayıncılarının ne kadar para kazandığını gösteren bir sızıntı yapmıştı. Olayın şoku henüz atlatılamamışken yeni bir olayla birlikte Twitch tekrardan gündem oldu. Gelen bilgilere göre Twitch yayıncıları kendilerine para atarak belirli bir komisyon karşılığında para kazanıyorlarmış. Buna karşılık diğer Twitch kullanıcıları bu olaylara karşı çıktı ve Twitch yönetimini harekete geçmeye davet etti. Meclise kadar taşınan Temiz Twitch olayı nedir? 

NE KADAR PARA AKLANDIĞI BELLİ OLDU

Kart dolandırıcılığı suçundan tutuklanan yayıncıların toplamda 1 milyon dolar vurgun yaptığı belli oldu. Bu da şu anlık kurla birlikte yaklaşık 14 milyon TL'ye denk geliyor. Kredi kartı dolandırıcıları, Twitch yayıncılarına karın yüzde 70'ini bırakırken, yüzde 30'unu kendilerine aldı. Adliyeye sevk edilen 42 şüpheliden 2 tanesi tutuklandı.

11 İLDE TWITCH OPERASYONU YAPILDI

Temiz Twitch etiketiyle gündeme gelen kara para aklama olayı yüzünden 11 ilde 44 kişiyi emniyet güçleri gözaltına aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen dolandırıcılık soruşturmasında, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şubesine bağlı ekipler, başkalarına ait kredi kartlarını kullanarak yayıncılara BIT gönderdiğini tespit etti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın, Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir, Manisa ve Denizli'de operasyon düzenlendi. 

TWITCH DOLANDIRICILIĞI LİSTESİ

Bit Scam olayı sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Bağış sistemiyle kredi kartı hırsızlığı yapan dolandırıcılar, Twitch yayıncılarıyla iletişime geçiyor. Yayıncılara çalıntı kartlarla bağış yapacaklarını söyleyen dolandırıcılar, yayıncılar kabul ederse bağış miktarının bir kısmını yayıncılara verip diğer kısmını kendilerine alıyorlar. Hem yayıncılar hem kredi kartı hırsızları bedava yoldan para kazanmış oluyor. Genelde çok az izlenmesi olan yayıncılar üzerinden yapılan bu kara para aklama işlemi, Twitch’e bağış yapılarak para kara olmaktan çıkıyor. 

Çalıntı kredi kartı ve belirlenen sistemler üzerinden yapay reklam gösterimi ile hem Twitch yayıncılarına hem de kendilerine yüksek miktarda gelir sağlıyorlar. Anlaşmayı kabul eden yayıncılar, anonim kullanıcılar tarafından uzun süre bitlendi. E sporculardan Legoo ve Logicman, yayıncılardan Panky, The Cady, bacyx, lurzy, Revanche ve Japone gibi isimler kara para aklama işine karışmış. 

KARA PARA AKLAYAN E SPORCULAR TAKIMLARINDAN KOVULDU

Bigbosslayf adlı e spor takımı, bünyesinde kara para aklayan oyuncuları takımından gönderdiğini açıkladı. Panky, EasterGamers TV, LEGOO, KERO, logicmanvlr, dilaratoprakci, Cassiex3, Kuzigang, ERENYAZICI ve pelinb adlı Twitch yayıncıları takımlarından kovuldular. 


TWITCH KARA PARA AKLAMA MAĞDURLARI ORTAYA ÇIKTI

Sızıntı sonrası Twitch yayıncılarının ne kadar para kazandığı ortaya çıkmışken yeni skandal gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Sitede herhangi bir kullanıcısı olmayan bir kullanıcı, kredi kartından 4 bin TL çekildiğini duyurdu. Başka kullanıcılar da aynı şekilde kredi kartından yüksek meblağlı paralar çekildiğini paylaştı. Konu ile ilgili yayıncı Jahrein de kendi yayınında açıklamalarda bulundu. 

TEMIZ TWITCH OLAYI NEDİR?

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, Twitch üzerinden kara paklama olayını TBMM’ye soru önergesi verdi. Ünlü yayıncı Jahrein, kara para olayını insanlara bildirdikten sonra kara para olayına karışmayan yayıncılar Temiz Twitch adlı hastag açtılar. Twitch’teki kara para olayını gündemde tutmak ve yapanların ceza bulmasını isteyen bazı Twitch yayıncıları 5 Kasım’a kadar Twitch yayını açmayacak ve Twitch’i protesto edecek. Twitch’in açık, adil ve destekleyici olmadığını söyleyen yayıncılar, tepkileriyle Twitch’i düzelmeye çağırıyor. Birçok siyasi de Temiz Twitch olayına destek vermiş durumda. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal