Maliye Bakanı Açıkladı: 3 Ayaklı Sitemin Detayları Belli Oldu! Altını Olana İndirimli Kredi Faizi Yapılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin 3 ayaklı sistemin detayları netleşti. İşte detaylar…

14.02.2022-09:47 - (Son Güncelleme: 14.02.2022-09:47) Maliye Bakanı Açıkladı: 3 Ayaklı Sitemin Detayları Belli Oldu! Altını Olana İndirimli Kredi Faizi Yapılacak

Buna göre, yastık altı altınlarını ekonomiye kazandıran kişiler diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz indirimden yararlanabilecek. Bununla birlikte kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat ve teyit sistemi oluşturulacak. Tüm bu uygulamalara ek olarak çeyrek hesabı uygulaması devreye girecek. 15 Mart’tan itibaren uygulamaya alınacak çeyrek katılım ve vadeli hesabı olan vatandaşlar, açmış olduğu altın hesabı bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, vatandaşların yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik tasarlanan bu sistem, rafineleri ve bankaların iş birliğine yönlendirecek. Bununla birlikte rafineler ve kuyumcular anlaşarak kendi toplama ve dağıtım kanallarını oluşturabilecek. Üç ayaklı sistem içinde olan kuyumcu, rafineri ve banka aralarında üçlü bir mutabakat ya da teyit sistemi oluşturacak. Vatandaşlar ise kuyumcular üzerinden aldığı fiziki altınları sisteme aktarabilecek ve sistemden istediğinde çekebilecek. Vatandaşın bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına ise teknolojik altyapı rafineler oluşturulacak. Bu uygulama da bankaların doğrulama altyapıyla destek altına alınacak. 


FİZİKİ OLARAK DA ÇEKİLEBİLECEK

Vatandaş yastık altı altınını ekonomiye kazandırmak için fiziki altınlarını teslim ettiğinde arzusu dahilinde bankalarda bulunan altın hesaplarına ya da TL cinsinden hesaplarına katarım yaptırabilecek. Hesaba geçiş işlemi ise anlaşmanın yapıldığı kuyumcu veya rafineri tarafından anlık olarak aktarılacak. 

Vatandaşın hesabına aktarım yapılması durumunda bilgilendirmenin sitem tarafından yapılacağı belirtildi. Sisteme giriş yapılan fiziki altın kuyumcu tarafından rafineriye ulaştırılacak. Rafinajı tamamlanmış altın ise bankaya teslime dilecek. Böylelikle vatandaş, finansal sisteme aktardığı altınını istediği şekilde değerlendirdikten sonra çekmek istediğinde de banka veya kuyumcu üzerinden işlemini rahatlıkla halledebilecek. 


KREDİ FAİZLERİNDE İNDİRİM

Bankalar ise mevcuttaki altın hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde de çalışmalar başlatacak. Bununla birlikte finansal sisteme kazandırılan yastık altı altınlar karşılığında vatandaşlara bankaların kredi faiz oranı indirim gibi avantajlar sağlanacak. Vatandaşların yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik tasarlanan bu sistem, rafineleri ve bankaların iş birliğine yönlendirecek. Bununla birlikte rafineler ve kuyumcular anlaşarak kendi toplama ve dağıtım kanallarını oluşturabilecek. 3 ayaklı sistem içinde olan kuyumcu, rafineri ve banka aralarında üçlü bir mutabakat ya da teyit sistemi oluşturacak. Vatandaşlar ise kuyumcular üzerinden aldığı fiziki altınları sisteme aktarabilecek ve sistemden istediğinde çekebilecek. Öte yandan vatandaşların tercihleri doğrultusunda fiziki altınlarının karşılığı olan TL tutarlarını Altın Dönüşümlü TL Mevduat/Katılım Hesaplarında da değerlendirebilmesi için çalışmalar yapılacak. 

60 MİLYARLIK PAKETE SIKI TAKİP

Geliştirilen bu sistemle iş dünyasında kredi maliyetini düşürecek 60 milyar liralık kredi paketinin yerinde kullanılıp kullanılmadığı da takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanan yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin açıkladığı adımlar kapsamında kredinin amacına uygun kullanımı için de birçok tedbir devreye girecek.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal