Makinistler ne kadar maaş alır? Makinist olma şartları

Dünya genelinde en fazla sevilen meslekler arasında şüphesiz makinistlik bulunuyor. Peki makinistler ne kadar maaş alır ve makinist olma şartları nelerdir? İşte makinistlik mesleğiyle ilgili detaylar.

31.05.2022-09:01 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-09:01) Makinistler ne kadar maaş alır? Makinist olma şartları

Makinistler, ulaşım sektörünün en çok aranan meslek sahipleridir. Kolay bir meslek gibi görünse de son derece büyük hassasiyetler isteyen bu mesleği yerine getirebilmek için önemli bir sorumluluk ve iş disiplini gerekiyor. Özellikle de küçük çocukların ilgi duyduğu bu meslek veya yakın akrabalarda makinist olan kimselerle tanışıldığında, bu mesleğe ilgi artıyor.

Makinistler ne iş yapar?

Yolcu ve tük treninin çalıştırıp güvenli bir şekilde yolculuk edebilmesini sağlayan kişiler, makinisttir. Treni en iyi şekilde kullanan makinistler aynı zamanda yolculuk sırasında ortaya çıkabilecek tüm arıza ve problemleri giderebilme yetkinliğine sahip kişilerdir. Trenin yola çıktığı andan yolculuk tamamlanıncaya kadar olan süreç tamamen makinistin kontrolündedir. Bu nedenle ortaya çıkan sorunlar da makinistlerce kontrol altına alınır.

Temel anlamıyla makinistler, trenlerin güvenliğinden sorumlu kişilerdir. Tren seferi boyunca hem yolcu hem de yolculuğun güvenliğini sağlamakla yükümlüler. Şehirlerarası yük trenlerini kullanan makinistler, söz konusu trenlerin en güvenilir şekilde belirlenen noktalara ulaşmasını sağlarlar. Yolcu trenini kullanan makinistlerin görevleri ise yolcuların inecekleri duraklara güvenle ulaşmasını sağlamaktır.

Nasıl makinist olunur?

Makinist olabilmek için ilk önce gerekli eğitimler alınmalıdır. Buna göre makinist olmak isteyen kişilerin; üniversitelerdeki Elektrik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi gibi ön lisans programlarını bitirmeleri gerekiyor. TCDD’de istihdam edilmek isteyen kişiler ise doğrudan hizmet içi eğitim programlarına katılabilirler. Eğitime katılmak isteyen kişilerde aranan şartlar ise şu şekildedir;

35 yaşını geçmemek,

Mesleğin gerektirdiği ön lisans programlarını başarıyla tamamlamak,

KPSS P93 türünden 60 veya üzeri puan almak,

Görme ve işitme duyularının sağlıklı olması,

Erkek adayların askerlik görevini yerine getirmeleri şeklindedir.

Makinistlerin iş imkanları nelerdir?

Makinistler; TCDD, demir-çelik, şeker fabrikalarında, şehir içi yolcu taşımacılığında görev alabilirler. Kitle taşımacılığının en güvenli ve de en ekonomik aracı şüphesiz trenlerdir. Demiryolunun gelişimi ve modernleşmesiyle raylı sistemlerde de daha fazla makinistin çalışması söz konusu olmaktadır. Ulaşım ağının da her geçen gün daha fazla gelişmesiyle, ilerleyen yıllarda daha fazla makiniste ihtiyaç duyulacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal