Mahkumlar, hükümlüler, hapistekiler oy kullanabilir mi?

Her seçim döneminden önce hangi vatandaşların oy kullanma hakkının olup olmadığı sorusu gündeme gelerek merak edilmektedir. Merak edilen konular arasında en çok Mahkumlar oy kullanabilirler mi? sorusu yer almaktadır. YSK tarafından yapılan bir açıklamaya göre mahkumlar oy kullanabilirler mi? Hükümlüler ile hapistekiler oy kullanma hakkına sahipler mi? sorusunu sizler için araştırdık ve haberimizde yanıtladık. İşte merak edilen konunun detayları..

23.05.2022-21:05 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-21:05) Mahkumlar, hükümlüler, hapistekiler oy kullanabilir mi?

Her bir seçim döneminden önce hangi vatandaşların oy kullanma hakkının olup olmadığı sorusu gündeme gelerek merak edilmektedir. Merak edilen konular arasında en çok Mahkumlar oy kullanabilirler mi? sorusu yer almaktadır. YSK tarafından yapılan bir açıklamaya göre mahkumlar oy kullanabilirler mi? Hükümlüler ile hapistekiler oy kullanma hakkına sahipler mi? sorusunu sizler için araştırdık ve haberimizde yanıtladık. İşte merak edilen konunun detayları..

mahkumlar oy kullanabilir mi

Mahkumlar oy kullanabilirler mi?

18 yaşını tamamlayan her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahip olmaktadır. Bu hakların kullanılması ise kanun ile düzenlenmektedir.

Silah altında bulunan er ile erbaşlar, askeri okul öğrencileri, taksirli suçlardan dolayı hüküm giyen vatandaşlar dışında ceza infaz kurumlarında yatan mahkumlar hiçbir şekilde oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ile tutuk evlerinde oy kullanılması ile kullanılan oyların sayım ile dökümünde de seçim emniyetini korumak ve sağlamak amacı ile gereken her türlü tedbir ile önlemler YSK tarafından tespit edilerek görevli olan hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılmaktadır.

kimler oy kullanamaz

Kimler oy kullanma hakkına sahip değil?

Ülkemizde yapılan seçimler sırasında 18 yaşını tamamlamış olan her vatandaş oy kullanma hakkına sahiptir ancak bazı istisna durumlarda vatandaşların oy kullanmalarına izin verilmemektedir. Söz konusu olan bu istisnai durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

* Silah altında görev yapan erler, onbaşılar, kıta çavuşları ( her ne sebepten olursa olsun, izinli olanlar da bu hükme tabidirler )

* Askeri okul öğrencileri

* Ceza infaz kurumlarında mahkum olarak bulunan kişiler ( Ek: 10.6.1983 - 2839 / 44 madde değişik: 27.10.1995 - 4125 / 2 madde )

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal