Veda Hutbesinin İnsan Hakları Açısından Önemi

Hz. Muhammed'in ölümünden yaklaşık 3 ay önce gerçekleştirmiş olduğu hac ziyareti ve yazmış oldu hutbe veda hutbesi olarak bilinir. Bu hutbede yazan bir çok şeyin insan hakları açısından da önemi olmakla birlikte metinde yer alan maddeler insan haklarını koruyucu şekilde yazılmıştır.

25.03.2020-16:39 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-18:43) Veda Hutbesinin İnsan Hakları Açısından Önemi

Günümüzde insan hakları evrensel bildirgesinin neredeyse birebir kopyası olan veda hutbesi pek çok açıdan insan hakları adına önem arz etmektedir.

Kadın Haklarının Korunması

Kadınların toplumdaki yerinin erkek ile eşit olduğu. Onların da haklarının bulunduğu ve toplum içerisinde eşitleyici bir kavram ile kadınlara yaklaşılması gerektiği veda hutbesinde yer alan insan hakları maddelerinden bir tanesidir. Erkeklerin hayat arkadaşı olmalarının yanı sıra iyi davranılması ve gönüllerinin hoş tutulması gerektiği ile ilgili yazılan bu veda hutbesi metninde insan hakları evrensel bildirgesine çok benzeyen kadın hakları maddesi yer almaktadır.

Aile ve Toplum Hayatı

Aile biriminin kutsallığı göz önünde bulundurularak yazılmış olan veda hutbesinde toplum yaşantısını ve aile düzenini bozacak olan her hangi bir kötü davranıştan uzak durulması gerektiği öğütlenmiştir. Aile yaşamında bozukluğa neden olacak zina benzeri yaklaşımların yer almaması, toplum düzenini bozacak darp gibi olaylardan uzak durulması veda hutbesinde insan haklarının korunması adına verilmiş olan öğütlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Hz. Muhammed tarafından yazılmış olan bu hutbede insan hakları konusunda dil, din, ırk ayrımı yapılmaması gerektiği de öğütlenmiştir.

Din, Dil ve Irk Hakkı

Bireyler arasında dil, din ve ırk ayrımı yapmak veda hutbesinde haram olarak belirtilmiştir. Hürriyet, can, mal, haysiyet, ırz ve mülkiyet gibi konular bu etmenlere bağlı kalmaksızın herkesin hakkı olarak belirlenmiş olup bir kimsenin başka birine dininden, dilinden ya da ırkından ötürü taciz göstermesi yasaklanmıştır. Veda hutbesinde yer alan en önemli maddelerden biri olarak insan hakları açısından oldukça önemlidir. Kan davası gütmek haram kılınmış olup, hiç bir ırkın birbirinden üstün olmadığı ve her insanın eşit seviyede olduğu konusu özellikle vurgulanmış olan bu hutbe insan haklarını korumaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal