Nobel Edebiyat Ödülü Kimin Olacak?

Edebiyatseverler tarafından heyecanla beklenen gün geldi çattı. Nobel Edebiyat Ödülü 8 Ekim'de sahibini bulacak. Yüksek ihtimaller arasında Haruki Murakami, Margaret Atwood, Ngugi Wa Thiong’o ve Javier Marias yer alıyor.

07.10.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 07.10.2020-11:30) Nobel Edebiyat Ödülü Kimin Olacak?

2. Dünya Savaşı yılı hariç 1901'den beri her sene düzenli olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülü, bu sene de sahibini bulacak. 8 Ekim'de verilmesi beklenen ödülün bu seneki sahibinin kim olacağı merak ediliyor.

Anne Carson’ın ve Jokha Alharti ödülü kazanabileceği düşünülen isimler arasında. Favori isimler ise Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong’o, Margaret Atwood ve Javier Marias.

Yaşanan taciz skandalları nedeniyle Nobel Ödülleri’ni veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin 2018 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nü bir sene ertelemesi, komitesinde yeniliklere gitmesi, ardından Srebrenitsa Katliamı’na dair spekülatif açıklamalarda bulunan Peter Handke’ye 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü takdim etmesi üzerine son zamanlarda gözler İsveç’e çevrildi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün hangi isme verileceğinden çok skandalların gündeme gelmesi akademiyi rahatsız etse de baskı altındaki komite üyeleri Avrupa merkezci bakış açısından ve erkek odaklı yazar seçiminden bir türlü vazgeçmedi.

Nobel Edebiyat Ödülü üzerinde her sene olduğu gibi dönen bahis sitelerinde de erkek egemen bir liste söz konusu. Listenin gediklileri ise her yıl olduğu gibi yine Haruki Murakami, Margaret Atwood, Ngugi Wa Thiong’o ve Javier Marias.

Ancak Kanadlı şair Anne Carson’ın ya da geçen yıl Booker Uluslararası Roman Ödülü’nü kazanan Ummmanlı yazar Jokha Alharti’nin bu yılki favoriler olduğu da kulislerde konuşuluyor. Ödül, Türkiye saatiyle 14.00’te, İsveç Kraliyet Akademisi’nin yapacağı duyuru ile belli olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal