Hadrianaupolis Antik Kenti'nde Mozaikler Gün Yüzüne Çıkacak

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde 2003'te başlatılan ve coronavirüs nedeniyle ara verilen çalışmalar devam ediyor.

26.06.2020-11:53 - (Son Güncelleme: 26.06.2020-11:52) Hadrianaupolis Antik Kenti'nde Mozaikler Gün Yüzüne Çıkacak

"Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde 2003'te başlatılan ve coronavirüs nedeniyle ara verilen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda kilisenin tabanındaki mozaikler gün yüzüne çıkacak.

Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen antik kentte şimdiye kadar iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık yapı ortaya çıkarıldı.

İncil'de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates'un yer aldığı, at, fil, panter ve geyik gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen antik kentte kazılar, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş koordinatörlüğünde25 kişilik ekiple devam ediyor.

Karabük Valisi Fuat Gürel, "Kazılar yeniden başladı. 25 kişilik ekibimiz var. Sosyal mesafe uygulanarak kazılar devam ediyor. Kazılar geçen yıl bulunan kilise yapısında ve nekropol dediğimiz alanda yapılacak. Kilisede rastlanan yeni mozaikleri olduğu yerde korumaya almıştık. Bunlar gün yüzüne çıkarılacak. Nekropol alanında bulunan kaya mezarları da açılacak." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal