Esenler Belediyesi'nden Çevrim İçi Ahmet Yesevi Paneli

Esenler Belediyesi, İlk Türk Mutasavvıfı: Hoca Ahmet Yesevi panelini online olarak düzenlendi.

15.05.2020-16:15 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-19:38) Esenler Belediyesi'nden Çevrim İçi Ahmet Yesevi Paneli
İlk Türk Mutasavvıfı: Hoca Ahmet Yesevi paneli, Esenler Belediyesi tarafından online olarak düzenlendi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yönettiği panelde, Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesine büyük katkı sunan mutasavvıf ve şairin eserleri kapsamlı olarak ele alındı.

Yıldız, "Hoca Ahmet Yesevi hazretleri Divan-ı Hikmet'inde diyor ki 'Dertsiz insan insan değil bunu anla, aşksız insan hayvan cinsi bunu dinle.' Yani özetle insan olmanız için iki özellik yeterli; birincisi derdiniz olacak, ikincisi aşkınız olacak diyor." ifadesini kullandı.

Hoca Ahmet Yesevi'nin eserleriyle bütün insanlığa faydalı olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ise "Ahmet Yesevi'nin beslendiği kaynaklar olan Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber'in sünnetlerinden ilham alarak ortaya koymaya çalıştığı bir hikmetler dünyası var." ifadelerini kullandı.

İnsanların en büyük problemlerinin sabır ve tahammül eksikliği olduğunu söyleyen Çetinkaya, "Sufilerin hakikat ilkesi olarak nitelendirdiği 'İlahi ente maksudi ve rıdake matlubi' aslında hakkın rızası, onun bizden talep ettikleri, onun ilahi ilkelerine ve habibinin nebevi prensiplerine uymayı anlatıyor. Bunu gerçekleştirmek için sabra çok önem vermekte. Sabır, Yesevi hazretlerinin ifadelerinde toplumsal barışın anahtarı olarak gözüküyor." bilgilerini aktardı.

Ahmet Yesevi'nin eserlerinden örnekler okuyan ve "Ahmet Yesevi Düşüncesinde İnsan" başlıklı konuşma yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dosay Kenjatay, "Fuat Köprülü hocamızın da dediği gibi ilk mutasavvıfların Türk edebiyatında, Türk düşüncesinde ve Türk medeniyetinde ayrı bir yeri var." dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Tosun ise Hoca Ahmet Yesevi'nin eserlerinde merhametten, şefkatten, fikirden, tevazudan, samimiyetten bahsettiğini söyledi.

Çevrim içi düzenlenen panele katılarak sosyal medya hesaplarından katılarak yorum yapanlara Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin yayınladığı Divan-ı Hikmet'ten seçmelerin yer aldığı kitap hediye edildi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal