188 Kelebek Türü Bir Kitapta Toplandı

Tokat'ta kurulan 'Erbaa Kelebek Ekibi' 188 kelebek türünün fotoğraflarının olduğu bir kitap çıkardı.

27.05.2020-13:13 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-13:10) 188 Kelebek Türü Bir Kitapta Toplandı

Aralarında esnaf ile 5 öğretmenin bulunduğu Tokat'ta kurulan 'Erbaa Kelebek Ekibi' renkli bir çalışmaya imza attı.

6 yıl önce makro fotoğrafçılığa merak salan ve renkleri ve zarafetine duydukları hayranlıktan yola çıkarak, doğada kelebek fotoğrafları çekmeye başlayan ekip çektikleri bu fotoğrafları Tokat Valiliği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü'nün desteğiyle kitaplaştırdı.

188 kelebek türünün olduğu 6 yıllık emeğin ürünü olan 'Tokat Kelebekleri' adlı kitapla ilgili bilgi veren söyleyen fen bilgisi öğretmeni Lokman Baş, "O can alıcı renkleri, zarafeti görünce kendimizi alamadık. Biz de Gökhan Sözal ile birlikte kelebeklere merak saldık. 6 yıldır da kelebek gözlemciliği yapıyoruz amatör olarak. İlimizde tür potansiyeli yüksek. Birçok ilden daha fazla kelebek sayımız var. Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından çıkartılan kitabımızda da 188 türe yer verdik. Tabi bu 188 türün hepsini biz fotoğraflamadık. 140 türü biz kendimiz fotoğrafladık. Ama literatürde geçen diğer türleri de Türkiye'deki diğer arkadaşlardan rica ederek onların da katkısıyla kitapta fotoğraflarına yer verdik. Erbaa kelebek ekibi olarak kitap bizim hayallerimizden birisiydi. 6 kişilik bir ekibimiz var. Bu hayalimize Tokat Valiliği'miz ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü destek oldu. Onların da desteğiyle kitabımız ortaya çıktı" dedi.

Görsel sanatlar öğretmeni Gökhan Sözal ise "Elimizde bir hayli veri birikti. Daha sonra Tokat Valiliği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü sayesinde kitabımızı çıkarttık. Bu kitap 188 tür içeriyor. Türkiye’de yaklaşık 400 civarında tür uçtuğunu düşündüğümüz zaman Tokat’taki tür sayısı ciddi bir rakam. Tokat sınırlarında uçan bazı kelebeklerin de bizim bölgemizde olabileceğini düşündüğümüzde 200 civarında tür olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu da Türkiye’de uçan kelebeklerin yarısına tekabül ediyor" diye konuştu.

Erbaa Kelebek Ekibi, şimdi ise Amasya ve Sivas gibi çevre illerdeki kelebek türlerini de görüntüleyerek, kitap haline getirmeyi hedefliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal