Kripto Para Neden Yükselir, Neden Düşer?

Kripto para yatırımcıları kripto para neden yükselir neden düşer merak ediyor.

26.11.2021-13:15 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-15:39)

Kripto para borsasına giren milyonlarca Türk bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kripto para yatırımcılığına girip batan iki kardeş Bursa’da intihar etti. Marketlerde bile kripto para borsasına giren insanlar görülebiliyor. Bu yeni teknoloji herkesin dilindeyken insanlar yatırımla kolay yoldan para kazanmak istiyor. Yoğun işlerde çalışmak yerine kripto paradan kazanıp kendi işini kurma fikri tüm dünyada yaygınlaşmış bir halde. Peki, kripto paralar neden yükselir, neden düşer? 

FED TOPLANTISININ YAKLAŞMASI KRİPTO PARALARDA DİP ETKİSİ YARATTI

Fed Toplantısı 25 - 26 Ocak tarihlerinde yapılacak ve ABD Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl sonunda faizleri arttıracağını açıklamıştı. Toplantıya bir gün kalması, kripto paralarda kriz çıkardı. Hali hazırda dengesiz ve kırılgan bir hale sahip olan kripto para borsası, Fed'in faiz arttırma ihtimalinin kulislerde daha çok konuşulmasıyla birlikte dibi gördü.

KRİPTO PARALARIN YÜKSELME NEDENLERİ 

Dünyada her şey arz ve talep ilişkisi üzerine kuruludur. Bu sebep doğrultusunda yatırımcılar belli sebeplerden ötürü kripto paralardan taleplerini çekebiliyor. Örneğin Elon Musk’ın bir kripto paradan yatırımını çekişi, o kripto paraya zarar verip talebin düşmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda Shiba Inu ve Floki Inu gibi coinler de talebin artmasına sebep olan nedenlerdendir. Lakin en temel sebep bu değil.

- Sponsorluk anlaşmaları bir paranın büyümesi için önemli sebeplerden biridir. Floki Inu, geçtiğimiz günlerde iki farklı futbol takımıyla sponsorluk anlaşması imzalaması Floki Inu’da yükseliş gerçekleştirdi.

- Kripto para balinaları coinlerde hareketin en önemli nedenlerinden biridir. Balinalar, kısaca bir kripto paralar yüksek mal varlığına sahip şirket ve kurumlara denir. Yüklü giriş yapmaları o parada artma ihtimalini barındırır. 


- Ülkelerin kripto para hakkında yaptığı kanunlar, yasalar ve devlet başkanlarının söylemleri de kripto parayı arttırabilir. Özellikle bu teknolojiye karşı olmadıklarını açıkladıkları durumda borsada yükseliş her zaman gözükür.

- Büyük devletlerin ekonomik sıkıntısına ve genel olarak dünyanın ekonomik durumuna karşı kayıtsız kalmayan yatırımcılar, geleneksel borsalar yerine kripto borsasına yatırım yapmaya başlar. Merkezi sistemlerin sürekli dünya politiğiyle yükselip düşmeleri, geleneksel borsada sorun teşkil eder.

- Kripto paraların etkinlikleri de piyasanın hareketlenmesini sağlar. Sandbox’ın yakında etkinlik yapacağını açıklamasıyla değeri yükselmişti.

- En önemlisi, kripto paralardaki güncellemelerdir. Dijital ve kod üzerine kurulu bu paralar, güncellemelere dayalıdır. Güncelleme sonrası daha hızlı ve daha az ücretli işlem görecek olan paralar daha değerlenir.


KRİPTO PARALARIN DÜŞME SEBEPLERİ

Merkeziyetsiz bir anlayışa sahip olan kripto paralar, hiçbir zaman devletlerin etkilerinden kurtulamamıştır. Arkasında bir devlet olmayan ve kişi & kurumların tek başına çıkardığı ve dünyanın her yerinde geçmesi amaçlanan paralar, hükümetler tarafından sürekli hedef haline geliyor. Hillary Clinton’ın geçen gün olumsuz açıklamaları buna bir örnektir. Düşüş sebepleri sadece devletle olmaz. İşte borsaların düşüş sebepleri:

- Aynı seviyede yükselen diğer kripto paraların yükselişi sonrası a parası b parasının yükselmesi durumunda yatırımcılarını kaybedebilir. A parası anca iyi tepki ve etkinlikler doğrultusunda kendini yenileyebilir.

- Hükümetlerin kripto para borsası üzerinde söylediği sözler de çok ciddi değişim sebebi olur. Joe Biden’ın kripto para sınırlama açıklaması sonrası tüm kripto paralarda yüzde 20’ye yakın düşüş yaşanmıştı. 

- Balinaların ani şekilde paradan çıkışı bir coini bitirme noktasına getirebilir. Bazen balinalara çok sırtını yaslayan paraların sonu yine balinalardan olabilir.

- Ayı sezonu sonrası kendini toparlayamama kripto paranın düşüşüne devam etkisi verir.

- Borsalar tarafından uyarı etiketi alan Saitama Inu, çok büyük bir düşüş yaşamış durumdadır. Bunun sebebi olarak yönetici kadrosundaki birinin FBI tarafından soruşturmaya alınmasıdır. 

- Yönetici kadrosunda değişiklikler.

- En önemlisi spekülasyonlar ve manipülasyonlardır. Telegram ve Zoom gruplarında yapılan spekülasyonlar bir kripto paranın düşmesine sebebiyet verebilir.

- Aşırı yükselen kripto paralar kendilerini deneme amacıyla yavaşlamaya gidebilir. Bunun sebebi kendilerini test etme durumudur.

- Çok korelasyon görülmese bile yerel kuraklıklar kripto para piyasasını kötü etkileyebilir. Kosova ve İran'daki kuraklıklar, hükümetlerin kripto para madenciliğini yasaklamasına neden oldu. İran ve Kosova'da mart ayına kadar kripto para madenciliğini yasakladı.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. TÜM SORUMLULUK YATIRIMCIDADIR. SİTE MESULİYET KABL ETMEMEKTEDİR

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal